Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


KOSMOSAS
„SpaceX“ į kosminę stotį išsiuntė skruzdėlių, avokadų ir robotinę ranką
BNS

„SpaceX“ raketa sekmadienį išskraidino į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) skruzdėlių, avokadų ir robotinę ranką.

Pirmadienį į TKS atvyksiantis krovinys yra jau 23-ia NASA užsakymu gabenama šios kompanijos siunta per mažiau nei dešimtmetį.

Pakartotinai panaudota raketa „Falcon“ priešaušriu pakilo iš NASA Kenedžio kosmoso centro. Iškėlusi kapsulę „Dragon“, pirmoji raketos pakopa vertikaliai nusileido ant naujausios „SpaceX“ platformos „A Shortfall of Gravitas” vandenyne.

„SpaceX“ įkūrėjas Elonas Muskas tęsia savo tradiciją raketų nešėjų priėmimo platformas pavadinti velionio mokslinės fantastikos rašytojo Iaino Bankso ir jo serijos „Culture“ garbei.

„Dragon“ gabena daugiau kaip 2 170 kg atsargų ir priemonių eksperimentams, taip pat šviežio maisto, įskaitant avokadus, citrinas, net ledus septyniems TKS astronautams.

Skautės eksperimentams siunčia skruzdėlių, vėžiagyvių artemijų ir augalų, o Viskonsino Madisono universiteto mokslininkai – genetiniams tyrimams naudojamo baltažiedžio vairenio – nedidelės piktžolės – sėklų. Nesvarumo sąlygomis taip pat bus tiriami betono, saulės baterijų ir kitų medžiagų pavyzdžiai.

Orbitoje debiutuosiančia vieno japonų startuolio eksperimentine robotine ranka bus bandoma įsriegti daiktus ir atlikti kitus kasdienius darbus, paprastai atliekamus astronautų. Pirmieji bandymai bus vykdomi TKS viduje. Būsimi „Gitai Inc.“ roboto modeliai atlikti remonto darbus praktikuosis atvirame kosmose, sakė vyriausiasis technologijų pareigūnas Toyotaka Kozuki.

Jau 2025 metais tokių rankų grupė gali padėti statyti bazes Mėnulyje ir kasti ten naudingąsias iškasenas, pridūrė jis.

Dėl COVID-19 nulemto vėlavimo „SpaceX“ kai kurių eksperimentų priemones turėjo palikti Žemėje.

Tai buvo antras bandymas paleisti raketą – šeštadienį paleidimas nepavyko dėl audringų orų.

2011 metais užbaigusi savo daugkartinių erdvėlaivių programą, NASA kroviniams ir įguloms į TKS skraidinti pasitelkia „SpaceX“ ir kitas JAV kompanijas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 08 29 14:55
Spausdinti