Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


KOSMOSAS
„SpaceX“ kapsulė sėkmingai grįžo į Žemę
BNS
Scanpix
Kapsulė „Crew Dragon Endeavour“.

JAV erdvėlaivis, kuris pirmąkart per beveik dešimtmetį buvo nugabenęs astronautų įgulą į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), sekmadienį saugiai nusileido ant vandens Meksikos įlankoje.

Sėkminga misija, įvykdyta bendradarbiaujant „SpaceX“ ir NASA, pademonstravo, kad JAV yra vėl pajėgios siųsti savo astronautus į kosmosą ir grąžinti atgal į Žemę.

„SpaceX“ kapsulė „Crew Dragon Endeavour“, išskleidusi keturis pagrindinius parašiutus, nutūpė ant vandens šalia Pensakolos Floridoje 14 val. 48 min. vietos (21 val. 48 min. Lietuvos) laiku.

Tai buvo pirmasis toks pilotuojamo JAV kosminio laivo nusileidimas po 1975-ųjų misijos „Apollo-Sojuz“.

„Mums tai yra didelė garbė“, – sakė pilotas Dougas Hurley, įvykdęs misiją drauge su vadu Bobu Behnkenu.

„NASA ir „SpaceX“ komandų vardu: sveiki sugrįžę atgal į Žemę ir ačiū už tai, kad skridote su „SpaceX“, – atsakė šios bendrovės darbuotojas Mike’as Heimanas ir tokiu komentaru prajuokino kolegas dispečerinėje.

Civilinių laivų flotilė apsupo nusileidimo zoną, o specialusis laivas priplaukė prie apdegusios kapsulės ir su kranu pakėlė ją į denį.

Liuko atidarymas buvo trumpam atidėtas, nes komandai prireikė laiko išgaruotų raketos degalų nuotėkiui sustabdyti. Praėjus valandai nuo nutūpimo astronautai paliko kapsulę ir išvyko sraigtasparniu pakrantės link.

Jiedu susitiko su savo šeimomis Hjustone, kur išlipo iš lėktuvo vienoje karinėje bazėje. Iš pažiūros astronautai buvo geros fizinės formos ir linksmai nusiteikę.

Kalbėdamas per angare surengtą pasitikimo ceremoniją, kurios metu dėl COVID-19 grėsmės buvo laikomasi socialinio atstumo, B. Behnkenas gyrė „SpaceX“ komandą dėl sėkmingos misijos.

„Pajėgumas siųsti ir grąžinti namo savo astronautus kažkuo yra ypatingas“, – sakė jis.

Akivaizdžiai susijaudinęs „SpaceX“ įkūrėjas Elonas Muskas pridūrė, kad ši misija žymi naują erą.

„Keliausime į Mėnulį, turėsime bazę Mėnulyje, keliausime į Marsą“, – sakė E. Muskas.

„Nesu labai religingas žmogus, bet šiuo atveju meldžiausi“, – kalbėjo jis.

Kosminė autonomija

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, prieš du mėnesius stebėjęs Floridoje kapsulės paleidimą, džiaugėsi saugiu jos grįžimu.

„Ačiū visiems! – tviteryje parašė jis. – Puiku, kad NASA astronautai sugrįžo į Žemę po labai sėkmingos dviejų mėnesių misijos.“

Siunčiant į kosmosą astronautus, Jungtinėms Valstijoms teko kliautis Rusija nuo 2011 metų, kai įvyko paskutinis daugkartinio naudojimo erdvėlaivio „Space Shuttle“ skrydis.

Vėliausia misija taip pat yra didžiulis pasiekimas E. Musko bendrovei. „SpaceX“ buvo įkurta tik 2002 metais, tačiau jau sugebėjo aplenkti „Boeing“ – savo pagrindinį varžovą komercinių kosmoso skrydžių lenktynėse.

JAV iš viso sumokėjo dviem amerikiečių bendrovėms apie 7 mlrd. dolerių (6 mlrd. eurų) pagal sudarytą „kosmoso taksi“ paslaugų sutartį, nors aviacijos ir kosmoso milžinės „Boeing“ pastangos patyrė fiasko.

Sugrįžimas į atmosferą

Kapsulė „Crew Dragon“ atliko kelis labai tikslius manevrus, kad galėtų saugiai sugrįžti į Žemę.

Pirmiausia erdvėlaivis numetė savo „bagažinę“, kurioje buvo jo energijos, šilumos ir kitos sistemos, sudegusios atmosferoje.

Paskui „Endeavour“ įsijungė variklius, kad galėtų išeiti į tinkamą orbitą ir trajektoriją prieš nusileisdamas ant vandens.

Sugrįždamas į atmosferą maždaug 28 000 km per val. greičiu aparatas susidūrė su 1 900 Celsijaus laipsnių temperatūra.

Nusileisdama kapsulė išskleidė du dvigubus parašiutus, leidusius sumažinti greitį iki vos 6,7 km per val. prieš nutūpimą Meksikos įlankoje.

Kosminiai tėvai

B. Behnkeno ir D. Hurley diena prasidėjo netikėtai juos pažadinusių sūnų skambučiu.

„Nesijaudinkite, rytoj galėsit ilgai miegoti. Paskubėkit namo, kad galėtume pasiimti mano šunį!“ – sakė B. Behnkeno šešiametis sūnus Theo.

Astronautai atgal į Žemę savo vaikams parsivežė žaislinį dinozaurą, kurį jie panaudojo kaip nesvarumo sąlygų indikatorių.

„Endeavour“ sugrįžimas tėra pradžia šiai kapsulei, nes „SpaceX“ ir NASA jau planuoja būsimas misijas.

Dabar „Endeavour“ bus šešias savaites atliekamas patikrinimas, siekiant įsitikinti, kad erdvėlaivis tinkamas būsimoms misijoms žemojoje Žemės orbitoje.

Kitoje misijoje pavadinimu „Crew-1“ dalyvaus keturių narių komanda: trys NASA astronautai bei Japonijos aviacijos ir kosmoso tyrimų agentūros misijų specialistas Soichi Noguchi.

Planuojama, kad skrydis bus surengtas rugsėjo gale ir kad įgula kosmoso stotyje praleis pusmetį.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 08 03 09:47
Spausdinti