Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


„SpaceX“ kosminės raketos prototipas leisdamasis sudužo ir sprogo

„SpaceX“ raketos, kuri, kaip bendrovė tikisi, vieną dieną skraidys į Marsą, prototipas SN9 antradienį po bandomojo skrydžio mėgindamas vertikaliai nusileisti nukrito ir susprogo.

Tai jau antras toks sprogimas: panaši lemtis gruodį ištiko ankstesnį „Starship“ prototipą SN8.

„Mūsų skrydis vėl buvo puikus, – per tiesioginę interneto transliaciją paskelbė „SpaceX“ pranešėjas. – Tik turime truputį padirbėti dėl to nusileidimo.“

Bendrovės įkūrėjas Elonas Muskas buvo neįprastai tylus socialinėje žiniasklaidoje. Kiek anksčiau jis pareiškė „kuriam laikui“ padarysiantis pertrauką nuo tviterio, kelioms jo žinutėms šioje platformoje anksčiau sukėlus šurmulį vertybinių popierių biržose ir nulėmus kelių įmonių akcijų staigų pabrangimą.

Nerūdijančiojo plieno raketai SN9 JAV Federalinė aviacijos administracija (FAA) leido pakilti iš Boka Čikos Teksase. Anksčiau FAA delsė išduoti leidimą, nustačiusi, kad praėjusį kartą paleisdama raketą „SpaceX“ pažeidė savo licencijos sąlygas.

Raketa sklandžiai pakilo maždaug 15 val. 30 min. vietos (22 val. 30 min. Lietuvos) laiku ir pasiekusi 10 km aukštį palaipsniui išjungė savo variklius, atliko virtinę bandomųjų manevrų horizontalioje padėtyje.

Problemos prasidėjo raketai pabandžius sugrįžti į vertikalią padėtį prieš nusileidimą. Filmuota medžiaga rodo, kad raketa judėjo pernelyg greitai, netinkamu kampu ir nespėjo „atsitiesti“.

Jai nukritus įvyko didžiulis sprogimas, bet ugnis neišplito. Bandomasis skrydis truko pusseptintos minutės.

Bandomojo skrydžio metu starto aikštelėje netoliese stovėjo kita „Starship“.

Bendrovė tikisi, kad ši daugkartinių futuristinio dizaino raketų sistema vieną dieną sudarys sąlygas skraidinti žmones ir krovinius į Mėnulį, Marsą ir dar toliau.

„Starship“ yra viršutinė į Mėnulį ir Marsą skraidysiančių erdvėlaivių pakopa, kurią iškels dar kuriama „megaraketa“ „Super Heavy“.

„SpaceX“ bandė paleisti „Starship“ praėjusią savaitę, bet negavo būtino FAA pritarimo. Tai išprovokavo E. Musko pykčio protrūkį tviteryje.

„SpaceX“ dėl gruodžio 9-osios bandomojo skrydžio nesilaikė saugumo taisyklių, jai reikėjo imtis koreguojamųjų veiksmų prieš tolesnius raketų paleidimus, antradienį sakė FAA atstovas.

Antradienio skrydis, pasak FAA, atitiko visus saugumo kriterijus.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 02 03 10:27
Spausdinti