Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


IRT POVEIKIS KLIMATUI
Tikroji interneto kaina: ar didėjantis elektros poreikis skaitmenizacijai nesuduos dar vieno smūgio klimatui?
Agnė Piepaliūtė
Shutterstock
Tikrai „švarūs“ duomenys.

Įsibėgėjant skaitmenizacijai, aktyviai statomi dideli duomenų centrai. Skaičiuojama, kad visame pasaulyje iki 2030 m. elektros energijos suvartojimas informacijos ir ryšių technologijų (IRT) sektoriuje gali išaugti 50 proc. Kaip tai paveiks elektros rinką ir klimatą?

Didėjantį elektros poreikį iki šiol pavyko kompensuoti efektyvesne technine įranga ir pastatų bei aušinimo sistemų naujovėmis. Tačiau nuogąstaujama, jog dabar paklausa yra tokia didelė, kad augimo nebepavyks kompensuoti didinant techninės, programinės įrangos ir infrastruktūros efektyvumą. Duomenų centrams jau dabar tenka apie 2 proc. pasaulinės anglies dioksido emisijos – tiek pat, kiek ir aviacijos sektoriui.

Apsikuopkime

Tiek „Google“ paieška, tiek „Netflix“ serialas sukelia grandininę reakciją ir naudoja energiją visame pasaulyje išsibarsčiusiuose duomenų centruose, kuriuose ši informacija saugoma. Šiandien beveik visas informacijos srautas eina per duomenų centrus. „Kiekvienas duomenų bitas, kuris keliauja tinklu iš duomenų centro iki galutinio vartotojo, padidėja dar penkiais bitais perduodant informaciją duomenų centruose ir tarp jų“, – teigiama 2021 m. lapkritį paskelbtoje Tarptautinės energetikos agentūros ataskaitoje „Duomenų centrai ir duomenų perdavimo tinklai“.

2022 11 15 06:45
Spausdinti