Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


GRŪDŲ EKSPORTAS
Turkija: pirmasis ukrainietiškų grūdų krovinys Stambulą turėtų pasiekti po vidurnakčio
BNS
Unsplash

Pirmoji ukrainietiškų grūdų siunta iš Odesos pagal svarbų susitarimą dėl Maskvos jūrinės blokados Juodojoje jūroje atšaukimo „po vidurnakčio“ turėtų pasiekti Stambulą, antradienį pranešė Turkijos gynybos ministerija.

Siera Leonėje įregistruotas krovinių laivas „Razoni“ pirmadienio rytą išplaukė iš Ukrainos Odesos uosto į Libaną su itin svarbiu 26 tūkst. t kukurūzų kroviniu.

Iš pradžių tikėtasi, kad laivas į Stambulą atvyks ankstyvą antradienio popietę.

Naktį laivas plaukė palei Rumunijos pakrantę, tačiau apie 23 val. Grinvičo (antradienį 2 val. Lietuvos) laiku išjungė savo automatinę atpažinimo sistemą AIS, todėl jo nebebuvo galima susekti, rašoma jūrų eismą stebinčioje svetainėje „Marine Traffic“.

Ankara kol kas nepateikė jokio šio žingsnio paaiškinimo.

Iš pradžių „Razoni“ Ukrainos vandenyse dėl galimų minų plaukė labai lėtai, vos septynių mazgų greičiu, tačiau vėliau sugebėjo padidinti greitį, pranešė „Marine Traffic“.

Jį tikrins praėjusį trečiadienį įsteigtas specialus jungtinis koordinavimo centras, kuriame dirba Ukrainos ir Rusijos civiliai ir kariniai pareigūnai, taip pat Turkijos ir Jungtinių Tautų delegatai.

Pagal sutartą tvarką patikrinimai vyks ne pačiame Stambulo uoste, o jūroje, prie Bosforo sąsiaurio.

Žiniasklaida buvo įspėta nesiartinti prie laivo.

„Kitoms valtims nebus leidžiama priplaukti prie laivo. Pakrančių apsaugos tarnybos vadovybė imsis atitinkamų priemonių“, – teigė Gynybos ministerija.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį pareiškė, kad „dar per anksti“ švęsti tai, kad pagal JT ir Turkijos tarpininkaujamą susitarimą iš Ukrainos uosto buvo išplukdyta grūdų siunta.

„Šiuo metu dar per anksti daryti kokias nors išvadas ir prognozes, – sakė jis savo kasdieniame vaizdo kreipimesi. – Palaukime ir pažiūrėkime, kaip veiks susitarimas ir ar tikrai bus užtikrintas saugumas.“

Penkis mėnesius sustabdytas grūdų tiekimas iš karo draskomos Ukrainos, kuri yra viena didžiausių grūdų eksportuotojų pasaulyje, prisidėjo prie sparčiai kylančių maisto kainų, dėl kurių ypač nukentėjo skurdžiausios pasaulio šalys.

Tikimasi, kad kiti laivai, laikydamiesi sutartų formalumų, išplauks paskui „Razoni“ jūriniu koridoriumi.

Rusijos pajėgoms vasario pabaigoje įsiveržus į Ukrainą ir užėmus ar subombardavus kelis šios šalies uostus, kai kuriuos jų ukrainiečiai užminavo, taip norėdami juos apsaugoti.

Pagal liepos 22 dieną Stambule pasirašytą susitarimą Ukraina turi pašalinti minas, o Rusija – panaikinti blokadą, bet grūdų gabenimas atnaujinamas lėtai, o kovos Ukrainos teritorijoje tęsiasi.

2022 08 02 11:46
Spausdinti