Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


SOCIALINIAI TINKLAI
„Twitter“ ir „Facebook“ imsis naujų žingsnių, kad užkirstų kelią manipuliuoti rinkėjais
BNS

Socialiniai tinklai „Twitter“ ir „Facebook“ ketvirtadienį pranešė, kad imsis naujų žingsnių, kad užkirstų kelią bandymams apgauti ar skaldyti rinkėjus, JAV artėjant prezidento rinkimams.

„Twitter“ paskelbė naują planą, kuriuo siekiama užkirsti kelią platinti „su valstybe susijusios žiniasklaidos“ turinį, naudojamą kokios nors vyriausybės politinei darbotvarkei įgyvendinti. Šios taisyklės turės įtakos pagrindinėms Kinijos ir Rusijos žiniasklaidos priemonėms.

„Facebook“ pranešė panaikinęs paskyrų, per kurias iš Rumunijos buvo vykdoma apgaulinga kampanija apsimetant amerikiečiais, palaikančiais JAV prezidentą Donaldą Trumpą.

Pasak „Facebook“, tas tinklas taikėsi į JAV pranešimais apie artėjančius prezidento rinkimus, D. Trumpo kampaniją, konservatyviąją ideologiją, krikščioniškas pažiūras ir kraštutinių dešiniųjų organizaciją „Qanon“, kuri yra susijusi su konspiracijos teorijomis.

San Fransiske įsikūrusi bendrovė „Twitter“ nurodė, kad pažymės su valstybe susijusios žiniasklaidos paskyras ir neberodys jų žinučių rekomenduojamųjų sąraše. Tai naujausias iš jos sprendimų, kuriais siekiama nustatyti ir apriboti vyriausybių vadovaujamų įtakos kampanijų plitimą.

„Twitter“ atstovas sakė, kad naujoji tvarka paveiks Kremliaus ruporu laikomą naujienų agentūrą „Sputnik“ ir televiziją RT bei Kinijos naujienų agentūrą „Xinhua“, bet viso sąrašo nepateikė.

„Kitaip nei nepriklausoma žiniasklaida, su valstybe susijusi žiniasklaida dažnai savo naujienų srautą naudoja kaip priemonę politinei darbotvarkei stumti“, – sakoma „Twitter“ pareiškime.

„Twitter“ nurodė, kad jų sprendimas nepaveiks „valstybės finansuojamų žiniasklaidos organizacijų, turinčių nepriklausomą redakciją“, pavyzdžiui, Jungtinės Karalystės transliuotojo BBC ar JAV visuomeninio radijo „National Public Radio“ (NPR).

„Facebook“ anksčiau šiais metais taip pat nusprendė žymėti turinį iš žiniasklaidos priemonių, kurių redakcijas kontroliuoja vyriausybės.

Įtakos kampanijos

Tokių žingsnių imtasi dėl susirūpinimo dėl vyriausybių kampanijų, kuriomis siekiama paveikti rinkimus ir visuomenės nuotaikas kitose šalyse per žiniasklaidos priemones, maskuojančias savo tikrąją kilmę.

Valstybių vadovaujamos įtakos kampanijos buvo pastebimos socialiniuose tinkluose per 2016 metų JAV rinkimus ir jų pasitaikydavo visame pasaulyje.

Neseniai paskelbtoje Oksfordo universiteto tyrėjų ataskaitoje kalbama apie aptiktą dezinformaciją ir sąmokslo teorijas, kurias skleidė pirmaujančios žiniasklaidos priemonės iš Rusijos ir Kinijos, taip pat iš Irano ir Turkijos – visos jos yra kontroliuojamos valdžios režimų arba yra glaudžiai su jais susijusios.

„Twitter“ taip pat sakė planuojantis naujas žymas „svarbiems vyriausybės pareigūnams“, įgaliotiems kalbėti valstybės vardu.

„Manome, kad tai yra svarbus žingsnis, kad žmonės, pamatę paskyrą, kurioje aptariami kitos šalies geopolitiniai klausimai, turėtų informacijos apie jos nacionalinę priklausomybę ir būtų geriau informuojami apie tai, kam jie atstovauja“, – sakoma bendrovės pareiškime.

Kova su „koordinuotu neautentišku elgesiu“

„Facebook“ pašalino 35 feisbuko paskyras, tris puslapius ir 88 instagramo paskyras, kovodamas su „koordinuotu neautentišku elgesiu“, sakė socialinio tinklo saugumo politikos vadovas Nathanielis Gleicheris.

„Žmonės, esantys už šio tinklo, naudojo netikras paskyras, apsimesdami amerikiečiais, skleisdami ir komentuodami savo turinį bei tvarkydami puslapius, tarp kurių buvo neva prezidento Trumpo gerbėjų puslapių“, – teigė N. Gleicheris.

„Facebook“ saugumo politikos komanda išsiaiškino, kad ši į JAV orientuota veikla vykdyta Rumunijoje.

„Suradome šį tinklą vykdydami savo tyrimą dėl įtariamo koordinuojamo neautentiško elgesio prieš 2020-ųjų rinkimus JAV“, – nurodė N. Gleicheris.

Šis tinklas dažnai dalydavosi JAV konservatyviosios žiniasklaidos ir D. Trumpo kampanijos pranešimais, nurodė „Facebook“ atstovai.

Jo puslapiai turėjo apie 1 600 sekėjų, o vieną ar kelias jo instagramo paskyras sekė apie 7 200 žmonių, sakė Kalifornijoje įsikūrusi socialinių tinklų milžinė.

N. Gleicheris žurnalistams sakė, kad tokios koordinuotos pastangos „ištrina liniją tarp sveikų visuomenės debatų ir manipuliacijos“.

„Mes galime išspręsti tik vieną uždavinį, kuris yra visos visuomenės iššūkis; vis aiškiau, kad jokia organizacija negali to spręsti viena“, – pridūrė jis.

Socialinio tinklo saugumo politikos vadovas pakartojo „Facebook“ vadovo Marko Zuckerbergo raginimą politiniams lyderiams nustatyti aiškias taisykles dėl to, kokio turinio ar elgesio neturėtų toleruoti interneto platformos.

„Nors sunku nustatyti motyvą, elgesys vis tiek pažeidžia mūsų politiką ir mes galime panaikinti turinį, – sakė N. Gleicheris. – Nesvarbu, kurioje pusėje jie yra.“

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 08 07 10:10
Spausdinti