Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KOSMOSAS
Vardynos NASA: naujasis marsaeigis pavadintas „Atkaklumu“
BNS
NASA
„Perseverance“.

JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) ketvirtadienį paskelbė, kad jos naujasis marsaeigis vadinsis „Perseverance“ („Atkaklumas“).

Jis turėtų tapti jau penktuoju ratų žymes ant Raudonosios planetos paviršiaus palikusiu aparatu po ankstesnių marsaeigių: „Sojourner“, pavadinto kovos už JAV juodaodžių teisės pionierės Sojourner Truth  vardu, „Spirit“ („Dvasia“), „Opportunity“ („Galimybė“) ir „Curiosity“ („Smalsumas“).

Naujojo zondo pavadinimas buvo paskelbtas per renginį Leik Bredoko vidurinėje mokykloje, esančioje Virdžinijos valstijose mieste Berke. Jo metu buvo pasveikintas septintokas Alexas Matheris, pasiūlęs šį pavadinimą.

„Alexo siūlymas pagavo tyrinėjimų dvasią“, – sakė NASA mokslo misijos direktorato asocijuotasis administratorius Thomas Zurbuchenas. „Kaip ir per kiekvieną ankstesnę tyrinėjimų misiją, mūsų marsaeigis susidurs su iššūkiais ir padarys nuostabių atradimų“, – pridūrė jis.

Kaip ir jo pirmtakų, „Perseverance“ pavadinimas buvo parinktas per šalies mastu surengtą konkursą, kurio metu pasirinkimus galėjo siūlyti mokyklinio amžiaus vaikai.

Ši tradicija buvo pradėta nuo „Sojourner“, nusileidusio Marse 1997 metais. Lygiai taip pat buvo parinkti pavadinimai marsaeigiams dvyniams „Spirit“ ir „Opportunity“, nutupdytiems Raudonojoje planetoje 2004 metais, taip pat „Curiosity“, veikiančiam Mase nuo 2012 metų.

Per vėliausią konkursą, prasidėjusį pernai rugpjūtį, prisidėjo 4,7 tūkst. savanorių vertintojų, tarp kurių buvo mokytojų ir kosmoso entuziastų. Jie atrinko 155 pretendentus į pusfinalį, o galiausiai NASA tinklalapyje buvo pasiūlyta balsuoti už trumpąjį sąrašą, kuriam buvo atrinkti devyni pavadinimai.

Nugalėtojas buvo išrinktas balsuojant internetu. Iš viso buvo atiduota daugiau kaip 770 tūkst. balsų.

A. Matheriui bus įteiktas kvietimas kelionei su šeima į NASA kosminį centrą Kanaveralo kyšulyje Floridoje, kai iš jo startuos „Perseverance“ nešanti raketa. Planuojama, kad tai įvyks kažkuriuo metu nuo šių metų liepos 17-osios iki rugpjūčio 5-osios.

Tuo metu bus palankus laikotarpis skrydžiui, nes Žemė ir Marsas bus arti vienas kito.

Numatoma, kad „Perserverance“ nusileis Marse ateinančių metų vasarį.

Aparatas turės du naujus uždavinius: ieškoti galimų senovinės gyvybės pėdsakų, taip pat paimti mėginių ir paruošti juos pargabenti į Žemę..

Kuriant šį zondą buvo panaudota ta pati technologinė platforma, kokia buvo pritaikyta „Curiosity“. Vis dėlto naująjį aparatą bus galima tiksliau nutupdyti, o jo sistemos leidžiantis turėtų aptikti pavojingą reljefą ir jo išvengti.

Naujojo marsaeigio ratai bus patobulintos konstrukcijos. „Perseverance“ turės grąžtą, leisiantį paimti Marso grunto ir uolienų mėginių, ieškant numanomų senovinių mikroorganizmų pėdsakų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 06 08:51
Spausdinti