Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


GALIMYBĖS KOSMOSE
Verslo parkas kosmose: J. Bezoso bendrovė „Blue Origin“ planuoja paleisti privačią kosminę stotį
BNS
Scanpix
„Orbital Reef“ vizualizacija.

JAV milijardieriaus Jeffo Bezoso bendrovė „Blue Origin“ pirmadienį paskelbė norinti šio dešimtmečio antroje pusėje paleisti kosminę stotį, kurioje galėtų gyventi iki 10 žmonių.

Tokie planai pristatyti pastaruoju metu intensyvėjant lenktynėms dėl komercinių paslaugų kosmose plėtros.

„Orbital Reef“ pranešime spaudai apibūdinamas kaip mišrios paskirties verslo parkas kosmose, pritaikytas mikrogravitacijos tyrimams ir gamybai. Šis projektas vystomas kartu su komercine kosmoso bendrove „Sierra Space“, be to, iniciatyvą remia korporacija „Boeing“ ir Arizonos valstijos universitetas.

„Daugiau nei 60 metų NASA ir kitos kosmoso agentūros vystė orbitinius skrydžius ir apgyvendinimą kosmose, taip sudarydamos sąlygas komerciniam verslui įsibėgėti šiame dešimtmetyje“, – pažymėjo vienas iš „Blue Origin“ vadovų Brentas Sherwoodas.

„Padidinsime prieinamumą, sumažinsime kaštus ir teiksime visas paslaugas bei patogumus, reikalingus skrydžiams į kosmosą normalizuoti“, – pridūrė jis.

Ši privati stotis yra viena iš kelių tokių projektų, planuojamų įgyvendinti artimiausiais metais, NASA sprendžiant Tarptautinės kosminės stoties (TKS) likimą po šio dešimtmečio.

JAV kosmoso agentūra yra sudariusi sutartį su bendrove „Axiom“ dėl kosminės stoties, kuri iš pradžių susijungs su TKS, o vėliau veiks autonominiu režimu, statybos.

Praėjusią savaitę kosmoso paslaugų bendrovė „Nanoracks“, bendradarbiaudama su kompanijomis „Voyager Space“ ir „Lockheed Martin“, paskelbė apie kitą planuojamą kosminę stotį, kuri pradės veikti 2027 metais ir bus vadinama „Starlab“.

Remiantis bendrovės „Blue Origin“ išplatintu informaciniu biuleteniu, „Orbital Reef“ skries 500 km aukštyje, šiek tiek aukščiau už TKS, o įgula per dieną išvys 32 saulėtekius ir saulėlydžius.

Futuristiniuose moduliuose su didžiuliais langais galės gyventi 10 žmonių; jie turės 830 kubinių metrų ploto – šiek tiek mažiau nei TKS.

Tarptautinė kosminė stotis buvo baigta statyti 2011 metais ir ilgą laiką buvo laikoma JAV ir Rusijos bendradarbiavimo kosmoso srityje simboliu. Pastaruoju metu Maskva reiškė abejones dėl šios partnerystės ateities.

Šiuo metu manoma, kad TKS saugu eksploatuoti iki 2028 metų. Tačiau naujasis NATO administratorius Billas Nelsonas pareiškė besitikįs, jog stotis veiks iki 2030. Vašingtonas nori, kad iki to laiko ją galėtų pakeisti komercinis sektorius.

„Blue Origin“ šiuo metu gali skraidyti tik į suborbitinę erdvę, naudodamasi savo raketa „New Shepard“. Pastaruoju kuri anksčiau šį mėnesį už atmosferos ribų pakilo mokslinės fantastikos filmų „Žvaigždžių kelias“ (Star Trek) aktorius Williamas Shatneris.

Tarp kitų bendrovės planuojamų projektų – raketa „New Glenn“, galinti skraidinti krovinius ir žmones į orbitą, taip pat mėnuleigio misija. Tačiau „Blue Orgin“ pralaimėjo konkursą dėl skrydžio į Mėnulį savo konkurentei „SpaceX“ ir šiuo metu bylinėjasi su NASA, siekdama pakeisti šį sprendimą.

Interneto prekybos milžinę „Amazon“ įkūręs J. Bezosas, antras turtingiausias žmogus pasaulyje, „Blue Origin“ įsteigė 2000 metais. Bendrovės tikslas – kada nors pastatyti kosmose skriejančias kolonijas, kuriose būtų sukuriama dirbtinė gravitacija ir kuriose galėtų dirbti ir gyventi milijonai žmonių. Tokiu būdu, be kita ko, tikimasi sumažinti taršą Žemėje.

Šios kolonijos būtų sukurtos pagal Gerardo O'Neillo – J. Bezoso fizikos profesoriaus iš Prinstono –projektą. Jame numatyti priešpriešiais besisukantys cilindrai, užtikrinantys dirbtinę gravitaciją.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 10 26 13:24
Spausdinti