Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


INOVACIJOS
Vilnius – autonominio transporto bandymų poligonas: prekes vežios trys autorobotai
IQ
Bendrovė
„Iki“ autonominiai automobiliai.

Vilnius tapo pirmuoju miestu Europoje, kurio centre maisto prekes pristatinės autonominiai automobiliai.

Prekių pristatymo startuolio „LastMile“ autonominiai automobiliai pirkinius išvežios be vairuotojo ir padės mažinti pristatymo paslaugų sąnaudas. Užsakymai bus surenkami Mindaugo gatvėje esančioje „Iki“ parduotuvėje ir pirkėjams nemokamai pristatomi į namus sostinės centre.

Bendrovė
„Iki“ autonominiai automobiliai.

Prekes pristatantys autonominiai automobiliai turi skirtingo dydžio rakinamus skyrius, tinkamus mažesniems ir didesniems maisto produktų užsakymams. Iš viso robotų flotilė vienu važiavimu gali pristatyti 7 pirkėjų užsakymus sostinės Naujamiesčio ir Senamiesčio rajonuose.

Vilniaus centre nuo antradienio prekes išvežiojančius autonominius automobilius sukūrė „Clevon“, Estijoje įsikūrusi pasaulinė autonominio pristatymo inovatorė. Pernai „LastMile“ kartu su šia įmone vykdė pilotinį projektą Vilniaus užmiesčio rajone Balsiuose – tai buvo pirmas kartas, kai Lietuvoje panaudotas pristatymo robotas be vairuotojo. Per tris mėnesius robotas, demonstruodamas gerus rezultatus, nuvažiavo apie 2000 km.

„Clevon“ pirmoji Europoje 2020 m. gavo leidimą eksploatuoti autonominius vežėjus viešuosiuose keliuose.

Autonominiai automobiliai nuo birželio 27 dienos du mėnesius maisto prekes pristatinės didesnėje ir gerokai judresnėje teritorijoje nei pilotiniame projekte – važinės sostinės centro gatvėmis.

Automobiliai važiuos ne didesniu nei 25 km/val. greičiu. Gatvėmis laviruoti jiems padeda 360 laipsnių kameros ir specialūs davikliai. Robotus realiu laiku taip pat nuolat stebės teleoperatoriai.

„LastMile“ platforma šiuo metu turi daugiau nei 300 tūkst. registruotų vartotojų Lietuvoje. Jie gali rinktis produktus iš daugiau nei 40 partnerių parduotuvių, o asortimentą bendrai sudaro daugiau kaip 30 tūkst. prekių.

2023 06 27 11:52
Spausdinti