Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


ĮMONIŲ SAUGUMAS
Vyriausybinė komisija pradėjo oro uostų konkurse dalyvaujančios Kinijos įmonės patikrą
BNS
Fotobankas
Vilniaus oro uostas.

Vyriausybinė strateginius sandorius tikrinanti komisija pradėjo Lietuvos oro uostų paskelbtame aviacijos saugumo įrangos viešajame pirkime dalyvaujančios Kinijos įmonės „Nuctech“ patikrą.

Apie tai BNS penktadienį informavo šios komisijos pirmininkas, Vyriausybės vicekancleris Alminas Mačiulis.

„Komisijos posėdyje ketvirtadienį nusprendėme pradėti šios kompanijos vertinimą, nes gavome valstybės įmonės Lietuvos oro uostai prašymą atlikti tokią patikrą“, – BNS sakė A. Mačiulis.

Jis sakė negalintis atskleisti, ar Lietuvos oro uostų prašymas atlikti „Nuctech“ patirtą reiškia, kad ši įmonė pretenduoja tapti pirkimo laimėtoja.

„Konkursą organizavo Lietuvos oro uostai, ne vyriausybinė komisija. Mes negalime nei nutraukti konkurso, nei kažkaip jo patvirtinti. Mes tik galime nacionalinio saugumo požiūriu įvertinti sandorio turinį ir sandorio šalį bei pateikti savo išvadą“, – aiškino A. Mačiulis.

Jis sakė negalintis prognozuoti, kiek laiko užtruks komisijos vertinimas.

„Labai sunku pasakyti, ketvirtadienį tik formaliai pradėjome procedūrą. Įstatymas numato, kad gali būti daroma pertrauka, gali būti prašoma papildomos informacijos“, – sakė vicekancleris.

Prašydamas įvertinti, ar Kinijos valstybės valdomos „Nuctech“ siekis įrengti rentgeno patikrą Lietuvos oro uostuose nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui, į vyriausybinę komisiją penktadienį kreipėsi ir Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas konservatorius Laurynas Kasčiūnas.

Pasak A. Mačiulio, L. Kasčiūno pateikta informacija bus panaudota Kinijos bendrovės vertinimo metu.

L. Kasčiūno teigimu, „Nuctech“ rentgeno patikros įranga oro uostuose gali kaupti duomenis apie keleivius ir bagažą, kurie pagal Kinijos įstatymus būtų prieinami Kinijos žvalgybos ir saugumo tarnyboms. Politiko rašte minimi žiniasklaidos pranešimai apie kaltinimus „Nuctech“ atstovams papirkimais Namibijoje ir Taivane, taip pat JAV perspėjimai.

Anot L. Kasčiūno, informaciją apie įmonės planus Lietuvos oro uostuose jis gavo iš europarlamentarų.

Pagal įstatymą, tarptautinius Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostus valdanti Lietuvos įmonė yra pirmos kategorijos nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių sąraše.

JAV laikraštis „Wall Street Journal“ šiemet birželį pranešė, kad Jungtinių Valstijų agentūros ėmėsi aktyvios kampanijos prieš „Nuctech“ veiklą Europoje.

Straipsnyje buvo rašoma, kad Nacionalinio saugumo taryba ir keletas kitų JAV agentūrų stengiasi įtikinti Europos vyriausybes atsisakyti „Nuctech“, kurios krovinių, bagažo ir keleivių tikrinimo sistemos tampa įprastos jūrų ir oro uostuose bei pasienio kontrolės punktuose visoje Europoje.

„Kaip ir „Huawei“ atveju, kampanija prieš „Nuctech“ yra išbandymas JAV gebėjimams įtikinti savo sąjungininkes atsisakyti palankesnę kainodarą siūlančių įrangos tiekėjų, atsižvelgiant į Amerikos susirūpinimą dėl saugumo, nors taikiniais tapusios bendrovės teigia, kad joms reiškiami kaltinimai yra nepagrįsti“, – buvo rašoma straipsnyje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 04 10:22
Spausdinti