Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 29 d.


IŠSKIRTINIS INTERVIU
A. Demarais: sankcijos yra maratonas, ne sprintas
Liepa Žeromskaitė, IQ biuro Vašingtone vadovė
Simone’as Perolari
A. Demarais.

Apie tai, kaip Vakarams priešiškos valstybės kuria jų finansines sankcijas galinčius apeiti mechanizmus ir ką tai reiškia ateities konfliktų perspektyvoje, IQ biuro Vašingtone vadovė Liepa Žeromskaitė kalbėjosi su Europos užsienio reikalų tarybos vyresniąja geoekonomikos politikos bendradarbe Agathe Demarais.

Turint omenyje, kad Vakarų valstybes ir Kiniją sieja gana tvirti ekonominiai ryšiai, koks, jūsų nuomone, galėtų būti JAV ir Vakarų sankcijų scenarijus, pavyzdžiui, situacijos tarp Pekino ir Taipėjaus eskalacijos atveju?

– Didžiausias svertas yra šalių priėjimas prie rinkų, ir būtent tai matome dabar su naujausiais JAV muitais Kinijos elektromobiliams. JAV riboja Kinijos priėjimą prie savo rinkos, nes kai turi 100 proc. tarifą Kinijos elektromobiliams, tai iš esmės reiškia, kad Kinija nebegali eksportuoti jų į JAV. Tad šis svertas – priėjimas prie rinkų – gali būti išnaudojamas kaip muitai ar apribojimai, ir manau, kad tokios priemonės įstumtų Kiniją į sudėtingą padėtį, nes jos ekonominis modelis yra orientuotas į prekių eksportą, ypač į Vakarų rinkas.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2024 09 25 06:45
Spausdinti