Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


IŠSKIRTINIS INTERVIU
A. Parsonsas: daugelyje valstybių neįgalieji vis dar kovoja už savo teises
Agnė Piepaliūtė
IPC
A. Parsonsas.

Pirmą kartą oficialaus vizito į Lietuvą atvykęs Tarptautinio paralimpinio komiteto (TPK) prezidentas Andrew Parsonsas mano, kad paralimpinis judėjimas gali padėti užtikrinti visų neįgalių žmonių teises. Su juo IQ apžvalgininkė Agnė Piepaliūtė kalbėjosi apie sporto įtaką žmogaus teisėms.

– Neįgaliųjų padėtis įvairiose valstybėse labai skiriasi. Kai kuriose šalyse jie yra integruoti į darbo rinką, jiems pritaikyta infrastruktūra, o kitose jie slepiami namuose. Kaip paralimpinis judėjimas gali prisidėti mažinant šių žmonių atskirtį?

– Paralimpinis judėjimas, profesionalų sportas yra varomoji jėga, pokyčių platforma. Pergalių iškovoję sportininkai daro poveikį žmonėms. Vien dėl to svarbu kas dvejus metus organizuoti žiemos ir vasaros žaidynes ir iš tiesų keisti požiūrį į neįgaliuosius. Siekiame, kad žmonės visame pasaulyje galėtų tiesiogiai stebėti paralimpines žaidynes. Taip galime didinti matomumą, keisti požiūrį, dėl to keičiasi ir realybė Gvatemaloje, Salvadore, Vietname, Botsvanoje, Brazilijoje, Lietuvoje ir kituose pasaulio kampeliuose.

Paralimpinės žaidynės yra vienintelis pasaulinis renginys, kuriame neįgalieji atsiduria dėmesio centre. Tokio renginio nėra meno, kultūros, švietimo, politikos ar ekonomikos srityse. Paralimpinės žaidynės yra šių žmonių platforma, galinti įkvėpti sportininkų pavyzdžiu. Minėjote įtraukimą į švietimo sistemą, darbo rinką, galiu jums pateikti įdomų pavyzdį – Jungtinėje Karalystėje po 2012 m. Londono žaidynių pradėjo dirbti 1 mln. daugiau neįgaliųjų nei prieš tai. Norėtume tikėti, kad daug prisidedame keisdami požiūrį į žmones su negalia ir jų padėtį visuomenėse.

2023 03 13 06:45
Spausdinti