Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


IŠSKIRTINIS INTERVIU
B. Browderis: sunku įsivaizduoti, kad V. Putino režimas gali ilgai išgyventi
Evaldas Labanauskas
Scanpix
B. Browderis.

Billas Browderis – ne tik garsus verslininkas, jis puikiai žinomas dėl savo kovos su korupcija. Būtent jo pastangomis „Magnickio aktai“ įsigaliojo abiejose Atlanto pusėse ir leido imtis priemonių prieš nusikalstamą Kremliaus elitą. Pokalbyje su IQ biuro Briuselyje vadovu Evaldu Labanausku B. Browderis teigė, jog vis dėlto Vakarai nepadarė pakankamai, kad būtų išvengta Rusijos agresijos prieš Ukrainą, o ir dabar daro ne viską, ką reikėtų.

– Teko skaityti jūsų puikią knygą „Red Notice: A True Story of High Finance, Murder, and One Mans Fight for Justice“, kurioje nuo pradžių pasakojate visą savo gyvenimo ir verslo istoriją Rusijoje. Norėčiau būtent nuo to ir pradėti, t. y. nuo jūsų atvykimo į Rusiją praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje. Kokios tuomet buvo jūsų nuotaikos, mintys ir ar tuo metu galėjote įsivaizduoti, kad atsidursime tokioje situacijoje, kokioje esame dabar, kai Rusija vykdo agresiją prieš Ukrainą, ji tapo tarptautiškai izoliuota, o pačioje šalyje tik stiprėja represijos?

– Ne, tikrai nemaniau.

Taip, Rusija tuo metu buvo paskendusi chaose, tai buvo tikri laukiniai Vakarai – žinote, kaip būna po totalitarinės valstybės griūties. Pats tuomet galvojau, kad bus daug sunkumų ir iššūkių, bet galiausiai Rusija pamažu evoliucionuos link normalios šalies. Mano vizija buvo tokia, kad laikui bėgant ji taps nuobodi ir neįdomi kaip bet kuri vidutinių pajamų Europos šalis. Toks buvo mano siekis, viltis ir prognozė.

2023 05 22 06:45
Spausdinti