Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


MOTERYS LYDERĖS
Buvusi Ekvadoro prezidentė R. Arteaga: „Moterys pademonstravo, kad yra atviresnės skirtingai nuomonei“
Kotryna Tamkutė

Pasaulyje mes esame ne vieni, todėl problemas turime spręsti kartu, įsitikinusi viena Pasaulio moterų lyderių tinklo narių, buvusi Ekvadoro prezidentė Rosalía Arteaga. IQ apžvalgininkė Kotryna Tamkutė jos klausia, ką reiškia būti moterimi politikoje?

– Dalis politikos stebėtojų tvirtina, kad valstybių, kurioms vadovauja moterys, atsakas į viruso COVID-19 pandemiją ir jos padarinius buvo visais atžvilgiais tinkamesnis nei tų šalių, kur lyderystė sutelkta vyrų rankose. Ar sutinkate su tokia nuomone?

– Esu tikra, kad tai faktas, net ne nuomonė. Iš tiesų matėme, kad valstybėms, kurioms vadovauja moterys, su pandemijos padariniais tvarkytis sekasi geriau. Kaip pavyzdžius galime įvardyti ne tik Vokietiją, bet ir Taivaną, Islandiją, taip pat kitas Šiaurės šalis. Svarbu pabrėžti, kad priemones, kurių ėmėsi visoms joms vadovaujančios moterys, nebuvo vienodos, tačiau pasižymėjo panašiais aspektais: jos pademonstravo gebėjimą daug dalykų atlikti vienu metu, į sveikatos problemas žiūrėti rimtai ir pasitikėti mokslininkais.

Kitaip tariant, moterys pademonstravo, kad yra atviresnės skirtingai nuomonei. Ilgą laiką vyrai buvo įsitikinę, kad būtent jie elgiasi racionaliai, o moterys – instinktyviai, valdomos emocijų. Tiesa ta, kad moterys atkreipia dėmesį. Jos girdi tai, ką sako mokslininkai, tyrėjai, gydytojai, galiausiai jų patarėjai ir oponentai. Juk visi suprantame, kad tai, kaip spręsime su koronaviruso pandemija susijusius dalykus, pirmiausia priklauso nuo mokslo. Ir nesvarbu, kur būtume – Kinijoje ar JAV. Lygiai taip pat nesvarbu, kokiomis priemonėmis – skiepais, gyventojų mobilumo ribojimais ir panašiai.

2021 01 25 07:00
Spausdinti