Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


H. McEntee: „ES tapo taikos Airijoje garantija“
Kotryna Tamkutė
Helena McEntee (Scanpix nuotr.).

„Brexitas“ nesukuria nė vieno laimėtojo, tik pralaimėtojus, įsitikinusi Airijos Europos reikalų valstybės ministrė Helena McEntee. IQ apžvalgininkė Kotryna Tamkutė domėjosi, kokių iššūkių Airijai kelia didžiosios kaimynės kaprizai ir kodėl airiai vis tiek remia narystę ES.

– Airija ne savo valia tapo šalimi, kurią, išskyrus pačią Didžiąją Britaniją, labiausiai palietė „Brexitas“. Kaip tam ruošiatės?

– Dar prieš referendumą, kuriame Didžioji Britanija nusprendė palikti Bendriją, Airijos vyriausybė ėmėsi analizuoti galimus scenarijus. Esu tikra, kad tuo metu niekas nemanė, kad tai gali nutikti, tačiau žinoti, kokių neigiamų padarinių „Brexitas“ turės Airijai, ir numatyti, kaip ateityje plėtotųsi šalių bendradarbiavimas bei derybos, reikėjo nedelsiant. Svarbiausias aspektas, į kurį atkreipėme dėmesį, buvo susijęs su „Didžiojo penktadienio“ susitarimu, užtikrinusiu taiką šalies šiaurėje.

Airijos ir Didžiosios Britanijos narystė ES leido įtvirtinti nematomą sieną – apsaugoti piliečių teises abiejose pusėse ir pašalinti nesutarimų šaknis. Svarstant Didžiosios Britanijos išstojimo iš ES sąlygas, reikia turėti galvoje ir abi valstybes jungiančią elektros, turizmo, sveikatos apsaugos ir kitų sričių infrastruktūrą. Ilgus metus tarpusavyje kovojančioms bendruomenėms suartinti skirtos didžiulės tiek valstybių, tiek ES investicijos, sukurta ne viena institucija.

2019 05 09 14:50
Spausdinti