Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


IŠSKIRTINIS INTERVIU
J. Felštinskis: jei V. Putinui kas nors atsitiks, jį pakeis kitas kolektyvinis Putinas
Evaldas Labanauskas
Asmeninis archyvas
Jurijus Felštinskis.

Išgirdus žinomo JAV rusų kilmės istoriko Jurijaus Felštinskio ateities scenarijus, kūnas pagaugais nueina. Dar baisiau, kad prieš aštuonerius metus jo paskelbta prognozė apie didžiulį karą Ukrainoje išsipildė… Vis dėlto interviu IQ biuro Briuselyje vadovui Evaldui Labanauskui istorikas kalba ne tik apie tai, bet ir kaip to galima išvengti.

– Jūs vienas pirmųjų dar 2014 m. paskelbėte, kad Vladimiras Putinas ruošiasi dideliam karui, taip pat šia tema išleidote knygą „Trečiasis pasaulinis: mūšis dėl Ukrainos“, kuri šiuo metu verčiama į lietuvių kalbą ir netrukus pasirodys. Kodėl dar tuomet jums kilo tokios įžvalgos?

– Pirmiausia todėl, kad pats V. Putinas apie tai atvirai ne kartą kalbėjo. Ir iš to, ką girdėjome, reikėjo rinktis. Ar jis blefuoja? Ar gąsdina, tikėdamasis viską gauti be kovos? Ar perspėja, kad, jei jam nebus duota viskas, ko jis nori (o jis nori daug ko), Rusija pradės karą?

Po dviejų Rusijos jau pradėtų karų (prieš Gruziją (2008 m.) ir prieš Ukrainą (2014 m.) ir, mano supratimu, kad šiandieniame pasaulyje niekas V. Putinui nieko neduos „be kovos“, sutikite, kad nuspėti didelį karą su Ukraina buvo gana lengva.

2022 07 12 06:45
Spausdinti