Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


IŠSKIRTINIS INTERVIU
S. Lavie: pabėgėlių patirtys – tarsi atominės bombos žmogaus viduje
Liepa Žeromskaitė
Asmeninis archyvas
S. Lavie.

Kalifornijos universiteto profesorė, antropologė, šiuo metu kaip vyresnioji Fulbrighto stipendininkė dėstanti Vilniaus universitete Smadar Lavie su IQ apžvalgininke Liepa Žeromskaite kalbėjosi apie Ukrainos karo padarinius Artimiesiems Rytams ir gresiančią dar vieną pabėgėlių bangą Europoje

Rusijos agresija Ukrainoje sukrėtė visą pasaulį, jos padariniai paveiks daugybę valstybių ne tik Europoje. Pabandykime kaip nors atnarplioti tą išorės jėgų įtakos kamuolį, kuris dabar iš naujo mezgasi Artimųjų Rytų regione.

– Manau, kad visas šis karas trapią pusiausvyrą Artimuosiuose Rytuose pavers chaosu. Prieš jam prasidedant JAV pradėjo trauktis iš regiono, tai daug kainavo Irakui, Afganistanui ir Persijos įlankos valstybėms. Atsivėrė nauja erdvė, į kurią žengė Kinija su nauja ekonominio kolonializmo forma, taip pat atsiranda naujų įtampų tarp Irano ir Rusijos.

Geriausias pavyzdys galėtų būti Sirija 2015-aisiais, kai į ją nusprendė įsiveržti Vladimiras Putinas. Kaip ironiška, kad tik dabar, dėl to, kad kariaujama Ukrainoje ir kariauja baltieji, mes sužinome apie tai, kas vadinama Sirijos doktrina. Tai – doktrina, kurios tikslas yra atakuoti civilius siekiant sugriauti visuomenės atsparumą. Ji paremta mokyklų, ligoninių, gyvenamųjų kvartalų, vandens tiekimo sistemų bombardavimu, maisto atsargų ir tiekimo grandinių sutrikdymu, sukeliant apsiaustis ir naudojant žaginimus kaip ginklą. Dabar jau žinome, kad ji egzistuoja, bet iš tiesų ją atsinešė V. Putinas, sugalvojęs remti Basharą al Assadą ir slopinti Irano įtaką jam. Kova tarp Rusijos ir Irano vyksta ir Jemene. Nemėgstu kalbėti apie kančių hierarchiją, bet Jemeno katastrofa yra kur kas didesnė nei dabartinėje Ukrainoje.

2022 06 21 06:45
Spausdinti