Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


S. Mbete: „Socialinė nelygybė – stipri korta, kuria žaidžia populistai“
Kotryna Tamkutė
(Asmeninio archyvo nuotr.).

Nacionalizmas ir populizmas Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) auga ir stiprėja, įsitikinusi Pretorijos universiteto dėstytoja dr. Sithembile Mbete. IQ apžvalgininkei Kotrynai Tamkutei ji sakė, kad šiuo metu PAR gyventojai nekvestionuoja demokratijos ir konstitucijos per se, tačiau ateityje su tuo susijusių klausimų neabejotinai kils.

– Kiek pagrįstos kalbos, kad PAR – viename demokratijos Afrikos žemyne bastionų – galima stebėti sąmoningą atsitraukimą nuo demokratijos?

– Demokratija krizę patiria visame pasaulyje. Viena priežasčių – žmonių lūkesčiai neatitinka realybės, demokratinė santvarka nepagerina jų gyvenimo kokybės. Visuomenė nepatenkinta ne tik demokratija, bet ir tradicinėmis politinėmis partijomis, jas valdančiu elitu, į politinę sistemą patenka vis naujų žaidėjų, nes žmonės nebenori taikstytis su status quo padėtimi. Tai neretai veda prie demokratinių institutų pamynimo.

Ankstyvosios to versijos PAR žyme galima laikyti 2006-aisiais prasidėjusį prezidento Jacobo Zumos kelią į valdžią ir 2009 m. rinkimus, kai jis tapo ketvirtuoju šalies prezidentu. Itin didelę įtaką jis įgijo todėl, kad sugebėjo save pristatyti kaip politikos autsaiderį, kuriam įtakingi politikai tariamai bandė trukdyti patekti į valdžią.

2019 08 27 17:36
Spausdinti