Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


IŠSKIRTINIS INTERVIU
V. Ušackas: „Afganistaną vėl gali užvaldyti radikalūs islamistai“
Aidanas Praleika

JAV prezidento Joe Bideno sprendimas iki rugsėjo 11 d. iš Afganistano išvesti visus amerikiečių karius sukėlė šoką pačiame Afganistane ir regiono valstybėse. Kas šios šalies laukia artimiausioje ateityje? Apie tai su buvusiu ES atstovu Afganistane Vygaudu Ušacku kalbėjosi IQ apžvalgininkas Aidanas Praleika.

Afganistanas vadinamas nenukariaujamu. Nuleistomis galvomis iš jo pasitraukė britai ir rusai. Dabar jų istoriją kartoja amerikiečiai?

– Pirmiausia turime klausti, ką reiškia „nukariauti“? Kada galime sakyti, kad karas baigtas? XIX a. pabaigoje–XX a. pradžioje Didžiosios Britanijos ir Rusijos imperijos buvo nukariavusios Afganistaną ir keletą dešimtmečių kovojo dėl jo kontrolės. Tačiau jų nukariavimo tikslai buvo visai kitokie nei dabar. Britai norėjo per Afganistaną pasiekti Vidurinės Azijos Šilko kelią, o rusai – tuo pačiu keliu pasiekti Indijos vandenyną.

Tuo metu JAV ir jų sąjungininkų veiksmai buvo išprovokuoti 2001 m. rugsėjo 11 d. teroro akto Niujorke. Kaip jų misijos tikslus suformulavo tuometis prezidentas George’as W. Bushas, „Al Qaeda“ neturėjo grįžti į Afganistaną ir naudotis juo kaip baze teroro išpuoliams prieš JAV ir jų sąjungininkus planuoti, organizuoti ir vykdyti.

2021 05 19 09:00
Spausdinti