Meniu
Prenumerata

šeštadienis, liepos 27 d.


IŠSKIRTINIS INTERVIU
V. Vasiliauskas: Lietuvoje gyvename aukso amžiuje
Liepa Žeromskaitė, IQ biuro Vašingtone vadovė
ELTA
V. Vasiliauskas.

Lietuvos verslas sugeba greitai prisitaikyti, o eksportas pastaruosius 20 metų tik augo, teigė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) Šiaurės ir Baltijos šalių grupės vadovas Vitas Vasiliauskas. Vakarų, Lietuvos ir Ukrainos ekonominę padėtį jis aptarė su IQ biuro Vašingtone vadove Liepa Žeromskaite.

Pradėkime nuo Ukrainos ir jai skiriamos TVF paramos – kokia dabar yra situacija ir kam krinta daugiausia atsakomybės už tai, kad vykstant karui Ukraina nebankrutuotų?

– TVF programa Ukrainai buvo patvirtinta praėjusiais metais ir iš principo ji veikia. Tam, kad gautų tą TVF programą, – kalbame apie maždaug 16 mlrd. JAV dolerių, – Ukraina prieš tai dalyvavo tokioje specialioje priemonėje, kur įsipareigojo atlikti tam tikras reformas, kad susikurtų gerą pasiekimų istoriją ir paskui galėtų gauti tą visą programą.

Vykstant karui gana sunku prognozuoti, kaip plėtosis ekonomika, koks bus skolos tvarumas ir pagaliau kokios grąžinimo galimybės. Ši programa unikali tuo, kad ji veikia su garantijomis. Kitaip sakant, valstybės, tarp kurių yra ir Lietuva (tai G 7 valstybės ir dar kelios šalys), prisiėmė įsipareigojimus, kad, jei Ukraina negrąžina to, ką TVF sumokėjo, mes įsitraukiame ir tampame mokėtojais.

2024 05 13 06:45
Spausdinti