Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


VILNIAUS UNIVERSITETAS
VU rektorius R. Petrauskas: „Per šią krizę mokslo reikšmė tik sustiprėjo“
Kotryna Tamkutė
Edgaras Kurauskas
Rimvydas Petrauskas.

Vilniaus universiteto (VU) buvimas tarp 500 geriausių universitetų pasaulyje, atsižvelgiant į tokį finansavimą, yra ne kas kita, o stebuklas, sako naujasis VU rektorius Rimvydas Petrauskas. Su IQ apžvalgininke Kotryna Tamkute jis kalbėjosi apie tai, kodėl nereikėtų bijoti žodžio „elitas“ ir kokią vietą šiandienėje visuomenėje užima universitetas.

– Praėjusiais metais VU protestavo – mokslo bendruomenė apie aukštojo mokslo nuvertinimą kalbėjo į kairę ir į dešinę dalydama diplomus. Ką tai sakė apie vienos seniausių mokslo įstaigų Lietuvoje padėtį ir kaip ji keičiasi?

– Šiuo metu Lietuvoje ir visame pasaulyje yra tokia ekstraordinari situacija, kuriai tikrai niekas nei universitete, nei visuomenėje, nei valstybėje nebuvo pasirengęs. Mums dabar labai svarbu, kad sau, taip pat visuomenei pademonstruotume universiteto kaip solidarios ir integralios bendruomenės pavyzdį.

Krizė, viena vertus, visuomet yra tam tikra galimybė pradėti tai, kam anksčiau neužtekdavo laiko ar ryžto, tai, kas iki šiol skambėdavo kaip gražūs retoriniai žodžiai. Vienas pavyzdžių – jau šiandien universitete veikiantis analitikos centras. Jame siekiame padėti Vyriausybei priimti mokslinėmis žiniomis paremtus sprendimus. Tai reiškia, kad gyvenimas mus privertė prisiimti daugiau atsakomybės už tai, kas vyksta aplink mus, įsitraukti į sprendimų paiešką ir įgyvendinti tai, apie ką ilgai kalbėjome, ką siūlėme, bet ko vis nepadarydavome.

2020 05 05 05:48
Spausdinti