Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


RIMTI REIKALAI
Abiejų tautų kvadratu satyra
Balys Godauskis
Vytis Snarskis

Rugpjūčio viduryje Varšuvoje įvyko karinis paradas, didžiausias Lenkijos istorijoje.

Gerai, kad kaimynai ir artimiausi NATO partneriai, Suvalkų koridoriaus bendraturčiai, šitiek moderniausios karinės technikos spėjo prisipirkti. O kiek dar užsakyta – vien HIMARS’ų tiek, kad pakaktų šešis kartus nuotoliniu būdu visiems Kaliningrado ir Baltarusijos poligonams suarti. Ir aviaciją tuoj turės šiuolaikinę, net ne F-16, o visą eskadrilę F-35. Ir „Patriot“ sistemų turi, ir dar perka. Nenustebčiau, jei paaiškėtų, kad kur nors slapta tebestato Trumpo fortą – dėl visa ko, nes negali žinoti, ką ten Amerika išsirinks. Lenkijoje 4 proc. BVP – gynybai. Nors vokiečiai nežinia kada pasieks 2 proc. Gal mums reikia tartis mainyti vokiečių brigadą į lenkų?

Bet nemenka mūsų visuomenės dalis vis dar prisibijo lenkų. Nes neaišku, kiek ten procentų belikę, kuriems vis dar Wilno nasze? Ar šitą plokštelę išsinuomojo, o gal visam laikui perpirko baltarusių licvininstai, kuriems – Vilnia naša? Geriau tegu šituo blūdu serga baltarusių marginalai nei lenkų. Nes iki dantų amerikietiškai apginkluotų lenkų nebūtų kam suturėti. Teoriškai NATO šalys tarpusavy nekariauja, bet, prisimenant turkus su graikais, nieko negali žinoti. Be to, šalis – religinga, tiki stebuklais, vadinasi, jų ten ir atsitinka retsykiais. Pavyzdžiui, pasijustų kuris nors kariuomenės vadas besąs Pilsudskio inkarnacija ir patrauktų prieš rinkimus į kresus tvarkos įvesti, kartu reitingų pasikelti.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2023 09 03 06:45
Spausdinti