Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 1 d.


RIMTI REIKALAI
Feodalizmas be įsipareigojimų
Balys Godauskis

Stodamas į tą ES juk niekas tiksliai nežinojo, kaip bus. Lengviausia buvo nuspėti, kad BVP ir visi kiti ekonominiai rodikliai augs, nes tokie dalykai auga net gariūnmečiu. Buvo galima numanyti, kad pakliūsime į Šengeno erdvę ir galėsime važinėtis skersai išilgai po civilizuotąjį žemyną be vizų ir patikrinimų prie sienos. Galbūt keletas procentų optimistų tikėjosi, kad ir politinis elitas, ir plačioji visuomenė pasikeis tiek, kad žmogaus teisių klausimai išsispręs savaime ir galų gale pribaigsime korupcijos, švogerizmo ir teisinio nihilizmo liekanas.

Visose srityse daugiau ar mažiau reikalai pagerėjo, nors žmogaus teisių, švietimo srityse tas gerėjimas labiau primena murkdymąsi liūne – nei kas ištraukia į sausumą, bet ir kultūrinis gelbėjimosi pagalys paskęsti neleidžia. Galvojome, kad sovietmečio subrandinta komunistų ir komjaunuolių karta pamažu nueis ir politinė scena apsivalys savaime. Jau būtų beveik apsivaliusi, bet tie sumauti žurnalistai vis ištraukia iš kažkur negražių popierių, kur parašyta, kad ir Jo Ekscelencija, ir Stadionų Vystytojas, ir dar gyvas velnias garbingiausių personų buvo slapta išsiėmę partinį bilietą – tada, kai partija buvo vienintelė ir nepakaltinama.

Apsukrumas tam tikrais atvejais yra pozityvus dalykas. Bet visur turi būti ribos. Deja, vaizduotės neturintys žmonės nejaučia ir ribų. Kaip ir visose posovietinėse dykrose, ryški tendencija: pirmiausia visi užsikalame pinigų – na, ne visi, pradžioje tie, kurie apsukresni, o jau tada ir pereisime prie teisingesnių mokesčių, aplinkosaugos, kokybiško švietimo, kultūros finansavimo, sporto rėmimo, dėmesio kokybiškai žiniasklaidai, kibernetinei saugai, visuomenės atsparumo hibridiniams karams, dezinformacijai, populizmui. Tuos dalykus, kurie telkia ir stiprina mūsų visuomenę, nukėlėme į antrą planą. Geresnių laikų svarbiausi reikalai kampe laukė 30 metų, palauks dar keletą dešimtmečių. Lietuvoje atsparūs yra disidentai, daraktorių mokyklos, grybai ir uogos.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2024 04 14 07:00
Spausdinti