Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
Gal jau tikrai užteks turiZZmo Europoje?
Ovidijus Lukošius
Ovidijus Lukošius.

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio pareiškimas, kad visi rusai iš Europos turėtų būti išsiųsti namo, sukėlė neregėtą isterijos bangą. Įžeisti pasijuto ir daugelis opozicijos atstovų, aštrių Vladimiro Putino kritikų, iš šalies pabėgusių žurnalistų. Tai tapo kelių dienų svarbiausia tema gausiuose „YouTube“ kanaluose, nustelbusi net įtampą dėl Zaporižės atominės elektrinės.

Tiesa, V. Zelenskis kiek sušvelnino ir patikslino savo poziciją, kad ši sankcija neturėtų būti taikoma Kremliaus režimo persekiojamiems rusams. Ukrainos prezidento mintis jau ėmėsi materializuotis – nors Europos Sąjunga dar tik diskutuos ir vargu ar greitai prieis vieningos pozicijos, kai kurių šalių sostinės ėmė veikti. Didesnius ar mažesnius apribojimus jau įvedė Baltijos šalys, jungiasi Suomija, Danija.

Sprendimas iš Europos išsiųsti ir ateityje neįleisti nė vieno, turinčio Rusijos Federacijos pasą, iš tiesų nebūtų teisingas. Kremliaus kritikams ir priešininkams turi būti prieinami politinio prieglobsčio mechanizmai atvykti ir likti Europos šalyse, nes tokie žmonės daro realią žalą Kremliaus režimui.

Tačiau rusų turizmas Vakaruose turi būti sustabdytas, nesvarbu ar tai ilgasis savaitgalis Paryžiuje, poilsinė kelionė į Maljorką ar mėgavimasis laisvu ir patogiu gyvenimu nuosavame bute Jūrmaloje ar viloje Toskanoje.

Argumentų šiam sprendimui pagrįsti yra ne vienas.

Pirmiausia, turizmas yra verslo sritis, o užsieniečių išleidžiami pinigai viešbučiams, lėktuvų bilietams, restoranams, vynui, pramogoms yra eksporto pajamos. Tai niekaip nėra susiję su žmonių sveikatai ar gyvybei svarbiomis prekėmis ir paslaugomis, kurios nėra įtraukiamos į sankcijų prieš Rusiją sąrašus.

Dėl sukelto karo iš Rusijos pasitraukusiems verslams ir garsiems prekių ženklams, gal nuoširdžiai, o gal dėl vartotojų ir viešosios nuomonės spaudimo, pasirodė amoralu plėtoti verslą šalyje agresorėje ir aptarnauti jos piliečius. Jei rubliai yra kruvini Rusijoje, tai tokie pat kruvini jie ir Europoje, nors ir iškeisti į eurus. Karo pradžioje kai kurie viešbučiai Lietuvos pajūryje pareiškė nepriimsiantys svečių iš Rusijos ir Baltarusijos, tačiau, deja, tokia iniciatyva neišplito plačiau ir ypač tarp viešbučių tinklų.

Jei rubliai yra kruvini Rusijoje, tai tokie pat kruvini jie ir Europoje, nors ir iškeisti į eurus.

Tačiau moraliniu požiūriu nėra stipresnio argumento, kaip rusų turistų palyginimas su karo pabėgėliais iš Ukrainos, tarp kurių daugiausiai moterys su vaikais. Ne savo valia svetimose šalyse atsidūrusios mokytojos, finansininkės, medikės dabar turi dirbti valytojomis ir pardavėjomis, kad išlaikytų save ir vaikus, laikinai praradusius, o gal ir niekada negrįšiančius į gimtuosius namus. Jų vyrai ir tėvai liko Ukrainoje, kai kurie kaunasi fronte, tūkstančiai sužaloti ir nužudyti. Kaip tai dera su idiliškomis rusų turistų nuotraukomis instagrame iš Žydrosios pakrantės? Arba įsivaizduokite situaciją, kaip viskuo nepatenkintas rusas turistas apšaukia viešbutyje kambarine dirbančią pabėgėlę ukrainietę. Ir visiškai nesvarbu, jei tas rusas nebalsavo už V. Putiną, o ukrainietė kada nors rinko Viktorą Janukovyčių.

Jei norime, galime pagailėti ir savęs, mokančius milžinišką kainą už šią V. Putino avantiūrą – ekonomika stoja, sunkumų patiria verslai, kainuoja pagalba pabėgėliams, pėdsaką visuomenės sveikatai paliks ir karo sukeltas stresas, baimė dėl ateities.

Šiuo V. Zelenskio pasiūlymu pasipiktinę Rusijos žurnalistai ir intelektualai (tokie tikrai ne visi) kaip vieną argumentų pateikia esą tai diskriminacija tautybės pagrindu, lygino save su žydais hitlerinėje Vokietijoje, piktinosi, kad kelionės po Europą dabar taps privilegija. Skysti ir net ciniški argumentai. Juos atremti geriausia liudijimais iš skirstymo lagerių okupuotuose teritorijose, į kuriuos patekę ukrainiečiai tardomi, o dėl nepatikusios tatuiruotės ar akcento patenka į kalėjimą ar tremtį. Ir tai vyksta XXI a. Rusijos, o ne nacistinės Vokietijos okupuotose Ukrainos teritorijose.

Įvairių šaltinių duomenimis, nuo karo pradžios iš Rusijos išvažiavo 300–500 tūkst. žmonių. Per pirmąjį šių metų pusmetį užsieninius pasus, be kurių negalima išvažiuoti iš Rusijos, išsiėmė 2,5 mln. šios šalies piliečių. Tai 45 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Dauguma iš šių milijonų nedarys nieko, kad situacija Rusijoje pasikeistų ir V. Putino režimas būtų nuverstas.

Taip pat teisinamasi, kad daugybė rusų nėra kalti, jog V. Putinas tapo išprotėjusiu diktatoriumi. Gal ir ne kalti, bet atsakingi. Daugelis, taip pat ir tie su ilgalaikėmis Šengeno vizomis savo pasuose, priėmė Kremliaus jiems pateiktą sandorį – pilietines teises, laisves ir pareigas iškeisti į gana turtingą ir stabilų gyvenimą. Nepaisant karo, daugelis rusų ir toliau norėtų gyventi kaip įprastai. Bet to jau nebebus. Už viską pateikiama sąskaita. O žlugusios atostogos Europoje tėra nemaloni įžanga.

Ovidijus Lukošius yra IQ ir Alfa.lt vyriausiasis redaktorius

2022 08 14 15:11
Spausdinti