Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


KOMENTARAS
Inovacijos ir milžinai: ar vienas trukdo kitam?
Robertas Bakula
R. Bakula.

Inovacijų istoriją tyręs britų žurnalistas ir verslininkas Mattas Ridley yra sakęs, kad inovacijos – laisvės kūdikis. Kitaip tariant, jos gimsta ten, kur iš anksto numatytų kliūčių ir ribojimų yra mažiausiai.

Europoje išauga gerokai mažiau technologijų bendrovių nei JAV ir Kinijoje. Į JAV bendrovės „Boston Consulting Group“ sudarytą TOP 20 inovatyviausių pasaulio įmonių sąrašą nepatenka nė viena įsikūrusi Senajame žemyne. Gal sąlygos kurti naujas, gyvenimą keičiančias technologijas čia ne pačios palankiausios?

Manydama, kad kliūtimi inovacijoms Europoje tapo pasauliniai technologijų milžinai, Europos Komisija parengė Skaitmeninių rinkų aktą. Tikimasi, kad apribojus didžiąsias interneto platformas mažesnieji inovacijų kūrėjai turės daugiau galimybių konkuruoti Europos skaitmeninėje erdvėje.

Pagal siūlomą reguliavimų paketą platformos, turinčios „stiprią ekonominę padėtį“, „didelę naudotojų bazę, siejamą su daugeliu įmonių“ ir „įsitvirtinusią ir ilgalaikę padėtį rinkoje“, bus laikomos „prieigos valdytojomis“. Įstatymo kriterijus atitinkantys interneto milžinai privalės apriboti savo veiklą.

2022 03 30 06:44
Spausdinti