Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


RIMTI REIKALAI
Išsigelbėjimas iš E
Balys Godauskis

Atsargiai su norais – jie pildosi. Atmosferinius reiškinius globojantys dievai kartais išklauso net lietuvių pageidavimus. Natūralu, kad lietuviai tamsiuoju metų laiku dažniausiai prašo šilumos – kad žiemą dujos, elektra ir kiti energijos ištekliai be proto nepabrangtų. Praėjusią žiemą taip ir nutiko – tikrų šalčių buvo minimaliai, Europos dujų saugyklos neišseko. Permokėjome, bet išgyvenome.

Cepelinų spalvos dangus tinka rūsčiam nacionaliniam charakteriui formuoti ir priešams atbaidyti, bet kolektyvinė lietuvių pasąmonė nuolat transliuoja apie saulėtų dienų stygių. Šiemet gegužė ir birželis buvo tokie saulėti, kad šen bei ten paskelbta stichinė sausra, miškų gaisrų pavojus. Verkia žemdirbiai, nes, kaip visada, vėl nebus derliaus. Ir grybautojai nepatenkinti, nes miškuose sausa net traška po kojom, ir grybai atsisako augti. Bet lietuvių kolektyvinė pasąmonė jau persijungė į lietaus prisišaukimo programą, todėl kitas pavasaris bus lietingas, šaltas, pobjauris, o tai, savaime suprantama, yra tikra nelaimė žemdirbiams ir valstiečiams, nes dėl saulės stokos derlius vėl bus tragiškai prastas.

Jei mūsų kolektyvinė pasąmonė prisimintų, kokie orai būdavo prieš 30–40 metų, pasibaisėtų dėl to, kaip viskas keičiasi. Bet tuo metu pusė lietuvių dar nebuvo gimę arba prižiūrimi piktų auklyčių darželiuose imitavo pietų miegą. Kitai pusei arba niekas nebesvarbu, arba aišku, kad nieko nebepakeisi. Meteorologai nuolat skelbia apie pasaulio ir Lietuvos karščio rekordus, bet mes prisitaikysime. Ne taip seniai iš čia ledynai išslinko, dar jaučiam šaltį kauluose, todėl tas klimato atšilimas mums išeis į sveikatą.

Ekologai skalambija varpais apie Lietuvoje vyraujančią netvarią žemdirbystę, kad didieji ūkininkai nualina dirvas, o netrukus jos taps nenašios net pilant po maišą salietros kvadratiniam metrui. Kad ne tik kviečiai, bet ir žolė tuose laukuose nebeaugs. Rodo pirštu į nualintus Kinijos laukus, bet mes netikime, mes gi ne kinai, mes savo žemelę mylim, todėl mums taip niekada neatsitiks kaip komunistams, kurie myli tik partiją ir vadą.

2023 08 15 06:45
Spausdinti