Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


Kaip atskirti žmones nuo primatų?
BALYS GODAUSKIS
(Vyčio Snarskio pieš.).

Pirmiausia buvo vienas žemynas – Gondvana, tada iš kažkur jame atsirado gyvybė: pirmieji duobagyviai, infuzorijos ir kitų rūšių parazitai, kurie dabar išnykę. Galiausiai ta gyvybė ėmė tarp savęs nesutarti, konfliktuoti dėl niekų, todėl neliko kitos išeities, kaip atsiskirti.

Taip atsidalijo Amerika, Azija, Europa ir Australija, o vidury liko tai, kas dabar vadinama Afrika. Galima praleisti tuos skyrius, kur visi ilgai ir nuobodžiai mirko vandenyje. Tada kai kuriems zooindividams nuolatinė drėgmė įsiėdė iki gyvo kaulo ir jie vieną dieną atsiskyrė nuo žuvų. Ir žuvys liko vandenyje vystytis vienos, kol nuo jų atsiskyrė krokodilai. Kai žuvys pamatė, kas iš to vystymosi išėjo, ūmai metė tai daryti ir nuo to laiko plaukioja po vandeniu šiaip, nebesivystydamos. Kitaip sakant, evoliucijai tarė griežtą „ne“. Nuo kažkokių labai neįdomių padarų atsiskyrė paukščiai, iš kurių išsivystė dinozaurai, o kaip jie baigė savo dienas, manau, priminti nereikia. Žoles, žolėdžius, krūmus ir medžius dėl laiko stokos praleiskime. Ir plėšrūnų geriau nelieskime. Grybų – tuo labiau. Susitelkime ties tuo, kad vieną kartą žmonės susiprato, jog jau pribrendo laikas atsiskirti nuo beždžionių, tačiau labai bijojo, nes jos buvo tikri primatai. Dar tos beždžionės retsykiais susinervinusios skaudžiai mėtosi akmenimis. Ir pagaliais grūmoja. Bet žmonės vis dėlto išdrįso. Ir išsilakstė po visą pasaulį – kas kur. Taip radosi tautos, gentys ir laiptinių bendruomenės. Dabar apie katalonus. Tie ispanai skaudžiai mėtosi akmenimis ir vėzdais grūmoja. Žinoma, kad nuo tokių reikia atsiskirti. Bet neišeina. Konstitucija neleidžia. Labai painus reikalas. Lietuviai turi labai gerą Konstitucinį Teismą, gal jį išsiųsti į pagalbą broliškoms tautoms? Bet jei civilizuoto pasaulio žmonės nebesusikalba, gal kokia dvasinė krizė prasidėjo? Gal kvieskim kunigą. Kad ir koks sprendimas būtų priimtas, milijonai liks nepatenkinti. Nes vieni Katalonijos gyventojai nori skirtis, o kitiems gerai ir taip. Su ispanais. Užkrečiantis pavyzdys, kaip lietuviai atsiskyrė nuo sovietų, tačiau jis šiam atvejui netinka, nes katalonų estai (tai yra baskai) tyli, ir neaišku, ar jungsis prie bruzdėjimų? Mums su savo estais pasisekė. Jie visada koja kojon su mumis. Tačiau turim ne tik savo estus, bet ir savo žemaičius, kurie taip pat kadaise eidavo petys į petį su lietuviais. Dabar žemaičiai į Seimą deleguoja visokius gražulius ir žemaitaičius, kad tie stabdytų technologinę pažangą ir moralinį apsivalymą nuo sovietinio raugo liekanų. Žemaičiams būtų galima pasiūlyti atsiskirti, bet jie nesutiks. Nebeturi jėgų kelti revoliucijas. Šiaip ne taip „Williams“ iš Mažeikių išgrūdo, nuo „Chevron“ Žygaičius apsaugojo. Nuo smulkesnių investuotojų atsiginti lengviau. Taip ir kruta po truputį.
Žemaičiams būtų galima pasiūlyti atsiskirti, bet jie nesutiks. Nebeturi jėgų kelti revoliucijas.
Baltarusiai yra rusų žemaičiai. Svetimų pas save neįsileidžia, tik rusus ir kinus. Lukašenka pats savo akimis netiki, kaip paprasta kvailinti eurobiurokratus. Atvažiuoja ir sako: mes jau galutinai atsiskiriame nuo rusų, va ir su Putinu asmeniškai susipykau. Eurobiurokratai ploja, eurošampaną pilsto, eurožiniasklaida trimituoja objektyvų optimizmą apie plėtros rytų kryptimi laimėjimus. Košmaras. Verčiau pakalbėkime apie škotus. Gerai, kad jie turi atskiras nacionalines futbolo rinktines – ir nuo anglų, ir nuo visų kitų airių. Nes va – per vienus kalendorinius metus gali Lietuvon atvažiuoti dvejos tūkstantinės futbolo gėrikų armijos ir pagerinti veryginius duomenis apie lietuvių išgertą alkoholio kiekį. Bet juk ta statistika būtų dar geresnė, jei alkoholis būtų pigesnis. Kai prieš 10 metų atvykdavo tie patys škotai, džiaugdavosi, kad per naktį neįmanoma pragerti 100 angliškų svarų. Šiais laikais jau įmanoma. Nes ir svarų kursas krito, ir alkoinfliacija Lietuvą nusiaubė. Jei pas mus alaus akcizai nenustos augę, kita škotų gėrikų banga liks nusivylusi ir gal net ne juokais susinervins – ar už tokį svarą kovojo? Ir atsiskirs nuo tų anglų. Anglai atsiskirs nuo Londono. Londonas – nuo Pakistano. Pakistanas – nuo Afganistano. Afganistanas – nuo JAV. Viskas ištaisoma ir ištveriama. Svarbiausia, kad JAV neatsiskirtų nuo pasaulio. Nes jei taip nutiks, tuomet sugrįš primatai su kalašnikovais bei btr’ais. Naktimis klebens ant mūsų sienų perėjimo punktų vartelių pakabintas surūdijusias spynas. Ir miegoti ramiai nebeduos.
2017 12 31 15:00
Spausdinti