Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


KOMENTARAS
Kokius esminius Lietuvos inovacijų ekosistemos pokyčius atskleidžia indeksas?
Jonė Kalendienė
Asmeninis archyvas
J. Kalendienė.

Vertinant inovacijų ekosistemos išsivystymą, Pasauliniame inovacijų indekse (angl. Global Innovation Index) Lietuva šiemet pakilo penkiomis pozicijomis – užėmė 34 vietą iš 132 pasaulio valstybių. Tokiam ilgai lauktam ir rekordiniam šuoliui įtakos turėjo nuoseklus startuolių ekosistemos augimas bei valstybės teigiama kryptimi nukreiptas verslo aplinkos gerinimas.

Verslo aplinka smarkiai progresavo

Ryškų pokytį Pasauliniame inovacijų indekse padarė Lietuvos verslo aplinkos rezultatai. Pagal juos Lietuvos pozicija iš 42 pakilo net į 24 vietą. Viena iš rodiklio dalių – verslo aplinkos politikos vertinimas – pakilo iš 66 į 44 vietą, jam reikalinga informacija surenkama per Pasaulio ekonomikos forumo atliekamą verslo vadovų apklausą. Kita šio rodiklio dedamoji yra verslumo politikos bei kultūros vertinimas, iš 19 vietos pakilęs į 9. Jo rezultatus pateikia Pasaulinė verslumo tyrimų asociacija (angl. Global Entrepreneurship Research Association), apklausianti šalių gyventojus bei ekspertus.

Šių rodiklių kilimą argumentuočiau išskirdama dvi priežastis. Pirma, šių metų Pasaulinis inovacijų indeksas vadovaujasi 2022-aisiais Lietuvoje atliktų apklausų rezultatais – prasidėjus karui Ukrainoje buvo jaučiamas didelis visos visuomenės ir verslo susitelkimas, valstybės pagalba ir rūpinimasis verslo gerove. Antra, buvo atnaujinta Pasaulinės verslumo tyrimų asociacijos apklausa Lietuvoje. Apklausų rezultatai atsispindi indekse ir rodo tai, kaip Lietuvos verslo aplinką vertina pats Lietuvos verslas, t.y. tikrieji naudos gavėjai. Džiugu, kad Lietuvos verslas jaučia realią Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, Inovacijų agentūros bei kitų institucijų įgyvendinamų pokyčių naudą ir tai įvardija apklausose.

Žvelgiant į valstybės vertinimą bendrame indekso paveiksle, per praėjusius metus smarkiai progresavo Lietuvos vidaus pramonės diversifikacija, verslumo skatinimo politika ir kultūra, bendrojo kapitalo formavimo ir klasterių plėtros bei išsivystymo, verslo finansuojamų MTEP projektų rodikliai, teisėkūra ir kitos sritys. Didelis valstybės laimėjimas yra ir pirma vieta pasaulyje pagal aukštąjį išsilavinimą turinčių moterų užimtumą.

Ekonomikos inovatyvumo lygio atspindys – startuolių ekosistema

Prie Lietuvos kilimo Pasauliniame inovacijų indekse svariai prisidėjo teigiamas pokytis inovacijų išteklių ir inovacijų rezultatų vertinimuose. Pastarajame jis buvo ypač didelis – Lietuva kilo iš 47 į 37 vietą, o tam įtakos turėjo reikšmingai pagerėjusi viena iš šio rodiklio dedamųjų – žinių poveikis. Jis iš 58 vietos pakilo net į 17.

Šį pokytį, o kartu ir mūsų šalies kilimą Pasauliniame inovacijų indekse, lėmė dvi esminės priežastys: pirmoji – Lietuvos startuolių ekosistemoje išauginti vienaragiai, kurie toliau sėkmingai pritraukia investicijas ir didina savo vertę. Pagal vienaragių vertės ir bendrojo vidaus produkto (BVP) santykį Lietuva indekse rikiuojasi pirmoje vietoje. Antroji priežastis, vienaragių vertės santykinis rodiklis į indeksą buvo įtrauktas šiemet ir jis pakeitė kitus du rodiklius – naujų verslų ir ISO 9001 kokybės sertifikatų skaičių.

Toks metodinis pakeitimas yra tikslingas, nes vienaragiai ir jų vertė daug geriau atspindi ekonomikos inovatyvumo lygį nei naujų verslų, kurių dauguma neturi nieko bendro su inovatyvia veikla ir inovacijų kūrimu, skaičius. Pagal vienaragių vertės ir BVP santykį pirmą vietą Lietuva dalijasi su tokiomis šalimis kaip Estija, Izraelis, JAV ir Senegalas.

Atsižvelgiant į Lietuvos inovacijų politikos formavimo ir įgyvendinimo dėmesį verslumui, technologijų infrastruktūros plėtrai bei pastarųjų metų startuolių ekosistemos spurtą ir tinklakūrą, galima tikėtis, kad šią lyderio poziciją pavyks išlaikyti ir toliau.

Lietuvos startuolių ekosistema šiandien yra viena greičiausiai augančių Vidurio ir Rytų Europoje. Aktyviai pritraukiame naujas investicijas, o mūsų vienaragių vertė ir toliau sparčiai kyla. Pavyzdžiui, pastarosiomis dienomis džiaugiamės dideliu laimėjimu – „Nord Security“ pritraukta nauja 100 mln. JAV dolerių vertės investicija. „Dealroom.co“ naujausioje apžvalgoje prognozuojama, kad naujais vienaragiais galėtų tapti „PVcase“, „Kevin.“, „TransferGo“, „Argyle“ ar „CityBee“.

Apibendrinant Lietuvos Pasaulinio inovacijų indekso rezultatus, galima teigti, kad šių metų šuolį lėmė nuosekliai vykusių teigiamų procesų ir pokyčių rezultatai. Tai leido Lietuvai augti tose pozicijose, kuriose galime išsiskirti pasaulio kontekste, turime pranašumų ir galime konkuruoti. Tačiau inovacijų indekse yra ir tokių rodiklių, pagal kuriuos niekada nebūsime pirmi arba tokių, dėl kurių žemumo net nesukame galvos, nes žinom, kad tai nėra svarbu, arba net tokių, kurie jau pasenę ir tik po kurio laiko pakeičiami naujais, šių metų atveju – įtrauktas vienaragių vertinimas. Bet kokiu atveju tai gera žinutė apie Lietuvą pasaulio investuotojams ir potencialiems Lietuvos verslo partneriams, anksčiau ar vėliau tai virsta apčiuopiamais ekonominiais rezultatais.

Jonė Kalendienė yra Inovacijų agentūros Tyrimų ir analizės skyriaus vadovė

2023 10 06 11:34
Spausdinti