Meniu
Prenumerata

trečiadienis, birželio 26 d.


KOMENTARAS
Kremliaus padlaižiai Europoje sugalvojo, kaip save įvardyti, – neapsigaukite!
Evaldas Labanauskas
Alfa.lt
Evaldas Labanauskas.

Artėjant Europos Parlamento rinkimams ir nemažėjant nerimui dėl karo Ukrainoje eskalacijos, Kremliaus gerbėjai Europoje sugalvojo sau teigiamą terminą, kuris esą rodo jų nešališkumą ir norą siekti taikos. Įdomu, kad jį vartoja tiek Europos kraštutinė dešinė, tiek kraštutinė kairė.

Pirmadienį daug kritikos dėl paramą Ukrainai stabdančios Vengrijos Briuselyje išgirdęs šios šalies užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto pareiškė, kad tikisi, jog po rinkimų Europos Parlamente bus daugiau atstovaujama „už taiką pasisakančioms jėgoms“ („pro-peace forces“). Kremliaus apdovanotas ir Maskvoje mėgstantis lankytis vengras teigė, kad jo patrono Viktoro Orbano valdoma Vengrija nepritaria jokiems veiksmams, galintiems padidinti karo eskalavimo riziką, ir siekia „kuo greičiau pasiekti taiką“, o Lietuvos užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį, su kuriuo Briuselyje įvyko aršus ginčas, pavadino „prokariniu“ („pro-war“) politiku ir paragino lietuvius balsuoti už taiką.

Yra tik balta ir juoda: t. y. siekiantys taikos, nė vienos pusės esą nepalaikantys, ir nesiekiantys taikos ar net, atvirkščiai, esą pasisakantys už karą. Kartu tai reiškia, kad, jei remi Ukrainą, tada nesieki taikos.

Kremliaus filialu Vokietijoje vadinamos kraštutinių dešiniųjų partijos „Alternatyva Vokietijai“ politikai, pasisakantys prieš paramą Ukrainai, kaip SS gerbėjas ir kinų šnipų įdarbintojas Maximilianas Krahas, irgi ne kartą save pavadino „taikos siekiančiais“ („pro-peace“).

Beje, taip pat save įvardija ir nupezę komunistai, kaip Mickas Wallace’as iš Europos Parlamento kairiųjų frakcijos, kurie pasisako prieš pagalbą Ukrainai ir viskuo kaltina NATO bei JAV.

Galiausiai trečiadienį su V. Orbanu siejamas Briuselio leidinys „Brussels Signal“ visa tai supaprastino taip: yra taikos šalininkai („pro-peace“) ir Ukrainą remiantys („pro-Ukraine“).

„Taikos šalininkų“ („pro-peace“) stovykla nori, kad žudynės būtų nutrauktos derybomis, nes, pirma, konfliktas gali peraugti į branduolinį karą, – savo antradienio naujienlaiškyje rašė „Brussels Signal“. – Kita vertus, „proukrainietiška“ („pro-Ukraine“) stovykla mano, kad prezidentą V. Putiną reikia sustabdyti dabar, nes priešingu atveju Vidurio ir Rytų Europa gali būti kita eilėje invazijoje.“

Lyg ir logiškas išaiškinimas, tačiau jis suponuoja, kad yra tik balta ir juoda: t. y. siekiantys taikos, nė vienos pusės esą nepalaikantys, ir nesiekiantys taikos ar net, atvirkščiai, esą pasisakantys už karą. Kartu tai reiškia, kad, jei remi Ukrainą, tada nesieki taikos.

Būtent taip bandoma pateikti visa diskusiją dėl karo Ukrainoje ir įtvirtinti naują terminologiją. Tai nėra nauja – KGB aktyviai taikė tokias technologijas Šaltojo karo metu remdamas „taikos ir nusiginklavimo“ judėjimus visame pasaulyje.

2024 05 29 14:30
Spausdinti