Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


PASAULIS 2024
Leiboristų planai dėl Didžiosios Britanijos nacionalinių finansų
Rachel Reeves
The Economist
Didžiosios Britanijos iždo šešėlinė kanclerė Rachel Reeves.

Kaip jau žino daugelis šio leidinio autorių, tiksliai nuspėti, kas nutiks per ateinančius dvylika mėnesių, yra nepaprastai sunku. Per 2,5 metų, kol esu šešėline kanclere, turėjome reikalų su pasaulinės pandemijos padariniais, karu Europoje po neteisėtos Rusijos invazijos į Ukrainą, pasauline energetikos krize ir viso pasaulio centrinių bankų reakcija į gerokai išaugusią infliaciją. O dabar dar „Hamas“ surengė teroro išpuolį prieš Izraelio valstybę ir sukėlė pavojingiausią per pastaruosius dešimtmečius konfliktą regione.

Netikrumas tvyro ne tik pasaulyje, bet ir tėviškėje. Per pastaruosius 13 metų Didžiojoje Britanijoje pasikeitė penki ministrai pirmininkai ir septyni iždo kancleriai, įvyko ketveri parlamento rinkimai ir referendumas dėl išstojimo iš ES, taip pat buvo pristatytas katastrofiškas Liz Truss mini biudžetas. „Neužtikrintumas“ tapo populiariausiu žodžiu Didžiosios Britanijos politikoje. Ir tas neužtikrintumas turi savo kainą.

Po kiekvieno naujo pasaulio ekonomikos sukrėtimo Didžioji Britanija kenčia labiau ir ilgiau nei kitos šalys. Remiantis naujausiomis Tarptautinio valiutos fondo prognozėmis, spėjama, kad 2024 m. iš G 7 šalių Didžiosios Britanijos ekonomika augs mažiausiai, o infliacija bus didžiausia. Mes atsiliekame pasaulinėse lenktynėse dėl ateities pramonės šakų ir darbo vietų, o Europos šalys ir JAV sparčiai žengia į priekį.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

2024 02 01 13:00
Spausdinti