Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


KOMENTARAS
Liberalios Rusijos opozicijos agonija
Evaldas Labanauskas
IQ
Evaldas Labanauskas.

Liberali Rusijos opozicija – tai kažkada buvę svarbūs, o dabar nuo realybės atitrūkę, bet vis dar tikėtojai, kad gali atsukti laiką atgal ir vėl grįžti prie valdžios ir, žinoma, finansų Rusijoje.

Birželio pradžioje Europos Parlamento (EP) koridoriuose Briuselyje buvo netradiciškai girdėti daug rusų kalbos. Ne, tai ne Kremliaus propagandos žvaigždė Latvijos europarlamentarė Tatjana Ždanoka surengė ekskursiją vatnikams po Briuselį, o Lietuvos atstovas EP Andrius Kubilius su keliais kolegomis suorganizavo „gerųjų rusų“, t. y. liberalios opozicijos atstovų, konferenciją skambiu pavadinimu „Diena po…“ (esą po Vladimiro Putino režimo žlugimo). Renginys – didelis, kalbų – gausu, o rezultato – jokio.

Nenuostabu, anksčiau panašūs Rusijos opozicijos renginiai vyko Vilniuje, Varšuvoje, o po Briuselio – vėl Varšuvoje. Tai toks nesibaigiantis susitikimų, diskusijų ir tarpusavio konfliktų cirkas, kuriame dauguma – kažkada įtakingi, bet dabar emigracijoje savęs ieškantys rusai.

Tikėtojai – taip dviprasmiškai juos, kaip ir save, konferencijoje įvardijo pats A. Kubilius. Išties tik tikėtojai gali jau daugiau nei dešimtmetį kartoti tą patį, kad Rusija pasmerkta demokratijai ir Rusijos žmonės nori laisvės, bet viską sugadino V. Putino režimas.

Dar vienas tikėtojų tikėjimas, kad įvyks stebuklas ir režimo nebeliks. Kas ir kaip pavers šį vandenį vynu – neaišku. Esą aišku tik viena, kaip sakė vienas konferencijos pranešėjų, jis yra dešimtims tūkstančių rusų spaudęs rankas ir visi nori demokratijos, o visos apklausos, rodančios palaikymą V. Putino režimui, yra suklastotos.

Pasak tikėtojų, vienintelė priežastis, kodėl apie demokratiją svajojanti Rusijos liaudis dar nenuvertė diktatoriaus, tai baimė ir valdžios prievarta. Esą karo pradžioje protestai, per kuriuos buvo suimta (dauguma trumpam) apie 20 tūkst. žmonių, tai tik patvirtina, kaip ir mobilizacijos išsigandusių bėgimas iš Rusijos. Juokingi argumentai: 140 mln. laisvės ištroškusių šalyje protestuoti išeina tik keliasdešimt tūkstančių, dar juokingiau, kai norintys išlaikyti vakarietiškas privilegijas ir kartu kokiame Balyje toliau nešioti koloradkę, o ne būti apkasuose, prilyginami disidentams.

Dar daugiau – Rusijos opozicijos nuomone, rusai neturi ko gėdytis ir atsiprašyti ukrainiečių, nes esą visa rusų tauta yra prieš karą, bet Kremliaus propaganda juos suklaidino. Kur gi ne… Neoficialiame pokalbyje vienas senas opozicionierius pasakojo, kad Maskvoje likusi jo dukra jau dešimtmetį nežiūri televizijos, neskaito laikraščių ir nesidomi politika, tačiau pokalbyje apie karą Ukrainoje gieda tradicinę Kremliaus giesmelę: „Ne viskas taip vienareikšmiška, čia JAV irgi kaltos…“

Tokie pavyzdžiai paneigia Rusijos opozicijos tvirtinimus, kad abejingi, nusišalinę nuo politikos rusai esą nepalaiko karo, režimo… Ne, jie tik turi puikų pasiteisinimą, kad politika nesidomi, bet, kaip ir Krymo, taip ir šios agresijos atveju šokinėtų iš laimės, jei Kyjivas būtų užimtas per tris dienas.

Beje, karas Ukrainoje irgi buvo minimos konferencijos tema, tiesa, tokia gana tolima, ne visai esminė, nes juk svarbiausia, kaip dalysimės valdžią po V. Putino. Konferencijos metu susprogdinta Kachovkos užtvanka didelio pranešėjų dėmesio nesulaukė.

Tiesa, šioks toks vaidmuo Ukrainai numatytas: buvo kalbų, kad ukrainiečiai savo krauju laimės karą ir taip nuvers V. Putiną, o tada jau Rusijos opozicija pasiims valdžią. Kaip patys gerieji rusai prie to prisidės – neaišku. Konferencijoje vienintelis buvęs ukrainietis Oleksijus Arestovyčius pakvietė Rusijos opoziciją paremti Ukrainos pusėje kovojančius rusų savanorius – plojimų buvo, bet tik tiek…

Numatytas vaidmuo ir Vakarams – nuo paramos opozicijai (emigracijoje gyvenimas irgi kainuoja) iki fantastinių planų, kad ne tik Ukrainai, bet ir Rusijai reikės suteikti milžinišką finansinę paramą, à la Marshallo planą. Juk ponacistinei Vokietijai tai buvo suteikta? Na taip, bet Vokietija buvo visiškai sutriuškinta ir apkarpyta jos teritorija, bet taip geriesiems rusams netinka, Rusija turi išlikti tokia kaip dabar, tik jie turi būti valdžioje.

Uogytė Rusijos opozicijos cirke – vieno konferencijos svečių kaltinimai Vakarams, kokie jie blogi ir kaip jie niekaip nepadėjo Rusijai po to, kai subyrėjo SSRS. Įdomu, kad tai kalbėjo žmogus, kuris netrukus po sovietų žlugimo, kai JAV siuntė „Busho kulšeles“, kad rusai nemirtų badu, vokiečiai – milijardus markių, kurie buvo pavogti, buvo Rusijos centrinio banko vicepirmininku ir, tikėtina, dabar neskursta.

Bendras vaizdas: liberali Rusijos opozicija – tai kažkada svarbūs, o dabar nuo realybės atitrūkę tikėtojai, kad gali atsukti laiką atgal ir grįžti prie valdžios ir, žinoma, finansų Rusijoje. Tačiau Rusijoje jų niekas nelaukia, niekam jie neįdomūs.

Evaldas Labanauskas yra IQ bendradarbis Briuselyje.

BEREKLAMOS:

2023 08 23 14:23
Spausdinti