Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


PASAULIS 2024
Naujas žvilgsnis į anglies ekonomiką
Jennifer Holmgren
Jennifer Holmgren yra „Lanzatech“ generalinė direktorė.

Šiemet turime rimtai susirūpinti žiedine anglies ekonomika.

Anglis yra pagrindinė visų gyvų būtybių sudedamoji dalis. Ji sudaro didžiąją dalį drabužių, statybinių medžiagų ir degalų, kuriuos vartojame. Bet drauge ji kelia didžiausias aplinkosaugos problemas.

Anglis mums geriausiai pažįstama savo dujine – anglies dioksido – forma. Tai šiltnamio efektą sukeliančios dujos, dėl kurių šyla mūsų planeta. Didžioji dalis anglies dioksido į atmosferą patenka iš pramonės procesų, tokių kaip iškastinio kuro gamyba, cheminis naftos produktų perdirbimas ir metalų gamyba, kurie patenkina pasaulinių tiekimo grandinių poreikius. Ši linijinė anglies ekonomika nesubalansuota: ji priklauso nuo daug energijos naudojančių pramonės šakų, išgaunančių neatsinaujinančius požeminius išteklius reikalingiems, bet vienkartiniams daiktams gaminti. Dabartinė sistema „imti, gaminti, išmesti“ yra giliai įsišaknijusi visuomenėje, bet netvari.

Norėdami apsaugoti Žemės gyvybę turime šią išgaunamąją, linijinę anglies ekonomiką perkurti į žiedinį modelį. Gausias ir įvairias anglies turinčias atliekas, kurias dabar laikome neišvengiamais žalingais padariniais, turime įvardyti kaip vertingus, gausius išteklius. Užuot iš žemės traukę pirminę neapdirbtą iškastinę anglį ir iš jos gaminę daiktus, kuriuos vėliau išmetame, galime drauge sumažinti taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis ir gaminti tvaresnius produktus, surinkdami ir pakartotinai panaudodami žemės paviršiuje jau esančias gigatonas anglies.

2024 02 20 12:00
Spausdinti