Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


RIMTI REIKALAI
Nebėra laiko politikuoti
Balys Godauskis
Vyčio Snarskio pieš.

Pasaulis pavargo nuo politikos. Ypač tie piliečiai, kurie nesidomi ir niekada nesidomėjo politika. Pavargėliai šaukia: gana politikuoti, metas veikti. O kur yra rėksnių, ten randasi ir veiksnių. Tiksliau – žadėtojų daug nuveikti. Populizmas veža, nes jo apaštalai spjauna į nuzulintas politines technologijas ir ritualus, ideologijas ir tradicijas ir tiesiog užsiima fokusais, burtais, magijomis. Daro šou.

Šiaip burtai, magijos ir visos kitos bioenergetikos be tvirto pagrindo atrodo kvailokai, todėl populistai kas antrame sakinyje iškiša moralinį stuburą, pašmėžuoja tradicinėmis vertybėmis, pačiūčiuoja krikščionybę, užstoja tautą, žmogų, dorovę. Kadangi nė vienoje demokratinėje šalyje nėra uždrausta nei pliaukšti nesąmonių, nei manipuliuoti faktais, kodėl tuo nepasinaudojus siekiant valdžios?

Kodėl nacionalpopulistai daugelyje šalių įgyja vis tvirtesnes pozicijas? Nes tradicinės partijos pastaraisiais dešimtmečiais dirba taip, kad nacionalpopulistams būtų kuo lengvesnis kelias į savivaldybes ir parlamentus. Europietiškieji socdemų, krikdemų, liberalų, konservatorių politiniai junginiai ilgą laiką nematė imigracijos problemos. Galiausiai, kai pamatė, kad integracija nevyksta, nepasiūlė jokių stebuklingų sprendimų. Jei ką ir pasiūlė, šios problemos sprendimas nebus greitas. O pasaulyje, kur šiuolaikiniai žmonės per ketverius metus pakeičia tris superatnaujintus telefonų modelius, nesugebėti atnaujinti socialinės ir kultūrinės sanklodos, nesutvarkyti prastėjančios kriminogeninės situacijos yra katastrofa. Sistema dirba neefektyviai, todėl nekantriausieji renkasi antisistemininkus.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2024 02 04 14:00
Spausdinti