Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


KOMENTARAS
„Nuogo vakarėlio“ pagirios: ką tai pranašauja apie Rusijos ateitį
Evaldas Labanauskas
Asmeninis archyvas
Evaldas Labanauskas.

Naujieji metai Rusijoje – tikriausiai didžiausia metų šventė, net pralenkianti propagandos išpūstą gegužės 9-ąją. Natūralu, juk ši šventė (dar Petro I įdiegtas „zapojus“) tęsiasi visą savaitę, iki stačiatikių Kalėdų.

Tik šį kartą daliai Rusijos elito, be kita ko, pažįstamo ir Lietuvoje, pagirios atėjo dar prieš oficialaus naujamečio „zapojaus“ startą.

Priežastis – gruodžio 20-osios „nuogas vakarėlis“, į kurį Maskvoje susirinko didelė dalis Rusijos elito: nuo verslininkų iki šou verslo žvaigždžių, tokių kaip Filipas Kirkorovas, Dima Bilanas, Lolita arba per Lietuvą bėgusi, bet vėliau sugrįžusi Vladimiro Putino politinio krikštatėvio dukra Ksenija Sobčak. Nors vakarėlio aprangos kodas atrodė provokuojantis ir kai kas buvo apsiavęs tik sportbačiais bei užsismaukęs vieną kojinę tarp kojų, tai tikrai nebuvo pati didžiausia Rusijos elito orgija, kokią kada matė Maskva.

Vis dėlto šį kartą vakarėlio dalyviai ilgai įsimins jo pagirias. F. Kirkorovo neišgelbėjo nei vieša atgaila, nei pasiaiškinimai „Putino liežuviui“ Dmitrijui Peskovui. Jo nebeliko televizijų nufilmuotuose ir paskutinį senųjų metų vakarą rodomuose naujametinių žiburėlių įrašuose, be kurių neįsivaizduojamas didžios daugumos rusų Naujųjų laukimas. Tai, regis, didesnė bausmė nei kokio liaudies artisto vardo atėmimas.

Vieša atgaila nepadėjo ir kitiems vakarėlių dalyviams: jų koncertai buvo atšaukti, nuo jų atsižegnojo rėmėjai, dalis sulaukė baudų, o baisiausia – prasidėjo jų mokesčių mokėjimo patikrinimai, kurie gali reikšti jau koncertus arba „storių“ kūrybą už grotų kur nors pas baltąsias meškas.

Visuomenė nuo darželinukų iki estrados dievuko Filios vis tiek turi visiškai perimti karo mentalitetą ir, žinoma, absoliutų lojalumą V. Putino režimui.

Visą šią pasipiktinimo bangą pirmieji ėmė kelti vadinamieji Z patriotai – rusofašistai, palaikantys agresiją prieš Ukrainą. Pasak jų iškreiptos logikos, kaipgi taip galima: Ukrainoje kovojama prieš „supuvusiai pasileidusius“ Vakarus, Rusija tampa „tradicinių vertybių“ bastionu, o pačioje šalies širdyje – beveik viešos orgijos. Bet tai ne pirmas Z patriotų pasipiktinimas – jų dievukas teroristas Igoris Strelkovas-Girkinas irgi daug kuo piktinosi, bet vienintelis to rezultatas – jis atsidūrė už grotų.

Todėl labai tikėtina „The Moscow Times“ paviešinta versija, kad puolimą prieš „nuogo vakarėlio“ dalyvius surengė pats Kremlius. Esą taip siekta atitraukti dėmesį nuo deficitu tapusių kiaušinių ir kitų ekonominių karo prieš Ukrainą pasekmių, taip pat nuo antikarinės kandidatės į prezidentus Jekaterinos Duncovos neprileidimo prie pavasarį įvyksiančio V. Putino perrinkimo.

Tai negalėjo nesuveikti: išpuikusio, prabangoje ir nuodėmėje skendinčio elito pažeminimas – visada malonus paprastam rusui, vis dar besinaudojančiam lauko tualetu ir bet kada galinčiam atsidurti „mogilizuotųjų“ (mobilizuotųjų) sąrašuose.

Vis dėlto galima įžvelgti ir kitą žinutę, kurią Kremlius siunčia surengęs tokią „nuogo vakarėlio“ dalyvių egzekuciją: nuo karo pradžios Rusija ėmėsi statyti ekonomiką, finansus ant karo bėgių, visuomenėje irgi įsitvirtino karo (ir apatijos) nuotaikos, tad ir elitui, ypač šou, neužtenka tik kelių propagandinių koncertėlių – reikia pamiršti „puotas maro metu“ ir visiškai įsigyventi į karą.

Tai rodo, kad Kremlius nesitiki greitos karo pabaigos ir tam ruošia visus visuomenės sluoksnius, kaip ir ekonomiką. O jei vis dėlto netyčia nutiktų šio karo pabaiga, visuomenė nuo darželinukų iki estrados dievuko Filios vis tiek turi visiškai perimti karo mentalitetą ir, žinoma, absoliutų lojalumą V. Putino režimui. Kartu nebėra neliečiamųjų: kas nespėjo susipakuoti lagaminų ir pabėgti iš Rusijos – patys kalti. Taigi tai reiškia ir dar didesnes represijas, saugumo tarnybų įsigalėjimą.

P. S. „nuogo vakarėlio“ egzekucija visai nereiškia, kad elito orgijų Maskvoje ar Sankt Peterburge nebebus. Jos vyks, tik daug privačiau ir, tikėtina, prižiūrint saugumo tarnyboms.

2024 01 02 14:11
Spausdinti