
Vasarą aplankė tolimas giminaitis (TG). Dirba svarbiu biurokratu dideliame mieste. Rodos, sekasi gerai, bet kažkoks nervingas šiemet. Kai žmonos, vaikai, seneliai ir kiti silpnesnių nervų artimieji sodyboje sumigo, jis, bevakarojant, per savo mobilųjį pademonstravo dirbtinio intelekto (DI) galias ir grėsmes. Uždavinėjo klausimus, DI atsakinėjo. Paprašėm sukurti aktualų rašinį apie kaimą. Nieko gero tam DI neišėjo, bet, kaip patikino TG, dar pernai DI išvis lietuviškai neprakalbėdavo, o dabar, štai, jau plepa kaip kašio komentatorius. TG perspėjo mane – po metų rašys straipsnius geriau nei tu, tavo paslaugų niekam nebereikės. Panašų likimą TG buvo numatęs ir sau – eilinis DI tvarkysis geriau už pačius darbščiausius biurokratus, valdininkus, biurų planktoną.
IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.
Jei taip nutiks, kam tada aš tris aukštuosius baigiau? Kam tas universitetinis išsilavinimas, jei algoritmų pynė, mikročipų saujelė gali išspausti daugiau? Jei TG teisus, po metų dvejų jokie universitetai niekam nebebus reikalingi. Įdomu, šiemet stojantiesiems į aukštąsias mokyklas yra mažomis raidėmis sutartyse parašyta, kad dėl DI pažangos po poros metų galimai bus uždarytos visos alma mater, nes nebeliks prasmės? Trumpas ir putinas sprendžia pusės pasaulio likimus, ir niekas dėl to per daug nepurkštauja, vadinasi, koks nors trumpasis jungimas DI nervų sistemoje nuspręs visa kita. Liaudžiai viskas tinka, o viskuo nepatenkintų intelektualų šiuolaikiniai universitetai neberuošia.
Dar keistesnis rudimentas – profesinės technikos mokyklos. Žinia, jos dabar visaip išmaniai pervadintos: kulinarijos ir agrotechnikos kolegijomis, nagų ir blakstienų licėjais. Bet DI epochoje niekas negali būti išmanesnis už DI. Kokia prasmė imituoti šaltibarščių ir barbekiu studijas miesteliuose, mažesniuose už Kauną, kai bene per kiekvieną TV kanalą įvairaus plauko garsenybės kasdien noriai pasakoja, kaip jie ir jos autentiškai, gardžiai gamina pagal jų pačių sukurtus receptus, nusižiūrėtus nuo čiabuvių paryžiuose, tailanduose, pamyruose ir adaptuotus visų mūsų receptoriams.