Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


PASAULIS 2024
Sustabdyti žalingąsias DI sistemas: darbo jėgos judėjimui tenka gyvybiškai svarbus vaidmuo
Timnit Gebru
The Economist
Timnit Gebru.

Dirbtinio intelekto (DI) tyrimų laukas pergyvena savo ciklus, kurie vadinami DI „vasara“, kai kone kiekviena antraštė žiniasklaidoje yra apie DI, o jam skiriamas didelis finansavimas, ir DI „žiema“, kuri ateina ištikus nusivylimui dėl nevykdomų vasaros pažadų. Šiuo metu gyvename turbūt pačios intensyviausios DI vasaros laikotarpiu, kai startuoliams bet kokia užuomina apie DI padeda pritraukti 15–50 proc. daugiau investicijų.

Vis dėlto, kaip ir per ankstesnes vasaras, net ir dabartinis susižavėjimo šurmulys yra tik dar viena DI vasara tiems, kas gauna naudą iš šių sistemų plėtojimo, arba mokslininkams, kurių tyrinėjimai tuo metu dominuojančioje DI srityje gauna finansavimą. Tačiau daugeliui žmonių, kuriuos paliečia DI technologija – nuo išnaudojamų darbuotojų, renkančių ir sužyminčių šioms sistemoms reikalingus duomenis, turinio moderatorių, kurie išfiltruoja kenksmingą turinį, iki apartheido valstybėse esančių marginalizuotų visuomenės grupių, kurių atžvilgiu pasitelkus DI taikoma perteklinė kontrolė, – visa tai reiškia nesibaigiantį košmarą.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

Įvairios šalys visame pasaulyje ieško būdų reguliuoti DI, o kai kuriose jau yra priimti atitinkami teisės aktai. Daugelis jaučia spaudimą imtis veiksmų dėl vyraujančio susižavėjimo DI ir kasdienių antraščių apie utopinę ateitį, kurią žada jo propaguotojai, arba dėl kitų žmonijai prognozuojamos pražūties.

2024 02 05 15:00
Spausdinti