Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


RIMTI REIKALAI
Traumingų metų traumingų satyra
Balys Godauskis

Sovietmečiu gyventi buvo paprasčiau, nes nebuvo psichologų, koučerių, influencerių ir visų kitų psichonautų, kurie šiais laikais iš ekranų lenda neatsargiems vartotojams tiesiai į dūšią. Rodos, paskolos išmokėtos, namas pastatytas, medis ir sūnus – ten, kur jiems priklauso. Vos viena koja atsiduri komforto zonoje, pradedi raustis kaip visateisis Vakarų kultūros adeptas po kultūrinius klodus, archetipus, kolektyvinę pasąmonę, froidus, nyčes ir koršunovus – atrandi, kad pasaulis yra baisus. Ypač tas vidinis.

Okupacijos metais traumų patirdavo tik sportininkai. Ir tai ne visi. Dažniausiai – Sabonis. Kai buvau vaikas, Sabonis susilaužė koją. Visa Lietuva laukė, kol sugis. Ta Sabonio koja gijo baisingai ilgai, o kai jau beveik sugijo, iš giedro dangaus trenkė žinia, kad tas mūsų Sabonis besigydydamas dar labiau susižalojo. Visi aplink liežuvavo, esą tautos herojus girtas nuo laiptų nubildėjo. Aš apkalbomis netikėjau. Juk negali būti, kad toks svarbus Žmogus, nuo kurio priklausė, ar Kauno „Žalgiris“ įveiks Maskvos CSKA, girtas vadalosis ant laiptų. Netikėjau, nes tikri sportininkai negeria. O jei „Sporto“ laikraštis būtų oficialiai paskelbęs, kad apkalbos yra grynų gryniausia teisybė, mums, okupuotos Lietuvos vaikams, tai būtų buvusi didžiausia gyvenimo trauma. Tik mes to nebūtume sužinoję, nes psichologų sovietijoje nebuvo. Tik psichiatrai, kurie su psichologija turėjo tiek pat bendro, kiek kinologai su kinu.

Apskritai sovietija buvo viena didelė trauma, nes niekas negalėjo sakyti teisybės. Ne tik apie Sabonio koją. Teisybę bandė išdėstyti rašytojai ezopine kalba, bet iš viso to sumanymo išėjo keletas paskaitomų knygų ir siaubingi kalnai šlamšto ir makulatūros, kurioje tos padoresnės knygos ir pasimetė. Laikraščiai ir žurnalai milžiniškais tiražais skleidė melagienas, esą smulkių trūkumų bei laikinų sunkumų yra, bet einame teisinga linkme ir jau tuoj pasivysime ir aplenksime Ameriką.

Kova už taikų atomą, už taiką visame pasaulyje, tuo pat metu kaupiant didžiausias branduolinių ginklų atsargas, kad pakaktų dešimtkart visai planetai išsprogdinti, ir nuolat remiant ginklais ir auksiniais rubliais viso pasaulio marksistus ir kairiuosius teroristus. Ir Afganistanui pakeliui į šviesų rytojų išvaduoti nuo dušmanų.

2023 05 14 06:45
Spausdinti