Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


VAKARŲ PAŽADAI UKRAINAI
Vakarų pažadai dėl pagalbos Ukrainai atrodė nuoširdūs, bet iš tikro buvo tušti
Edwardas Lucasas
Martynas Ambrazas/ELTA
Edwardas Lucasas.

Nuo: ES, NATO, Vakarų vyriausybių

Kam: ukrainiečiams ir jų lyderiams

Data: 2022-ųjų vasara

Brangūs ukrainiečiai,

Mums labai malonu girdėti, kad sugebėjote atlaikyti pirmąją Rusijos plataus masto invazijos dalį. Dabar mes džiaugiamės jūsų didvyriškumu ir norime būti jūsų draugais. Dėl to jaučiamės drąsūs, žavūs ir svarbūs. Atvyksime į Kyjivą fotografuotis: prašytume vienos nuotraukos gatvėje su neperšaunama liemene, kitos – bombų slėptuvėje. O mes pažadėsime ekonominę, diplomatinę ir karinę paramą. Bet prašome, elkitės su mumis kaip su vaikais, o ne kaip su suaugusiaisiais.

Pirmoji problema yra ta, kad vienu metu galime galvoti tik apie vieną dalyką – ir tai gana trumpai. Anksčiau ar vėliau jūs mums nusibosite, o mūsų dėmesį atitrauks kiti dalykai, greičiausiai Viduriniai Rytai, taip pat – Kinija. Vidaus reikalų kalendorius taip pat užima tam tikrą vietą mūsų galvose. Namuose dėmesio reikalauja rinkimai. O kur dar Kalėdos. Tai gerų, o ne blogų naujienų metas. Galite tikėtis, kad mūsų dėmesys išseks.

Taip pat nepamirškite, kad mūsų apetitas pasakojimams yra pagrįstas Holivudu, o ne istorija. Mums patinka palaikyti nugalėtojus. Mes kalbėsime apie jūsų pergalės galimybes, nes dėl to karą lengviau parduoti mūsų rinkėjams. Deja, dėl to taip pat bus sunkiau paaiškinti nesėkmes. O pralaimėjusiųjų niekas nemėgsta. Todėl prašome stebėti siužetą ir nedelsiant pateikti laimingą pabaigą. Mes neteksime tikėjimo jumis gerokai anksčiau nei jūs patys, o tada kaltinsime jus, kad nepakankamai greitai laimėjote.

Mes negalime jums padėti tiek, kiek žadame. Iš pradžių atsiųsime jums daug įrangos. Didelė dalis jos suges, nes laiku arba apskritai neatsiųsime atsarginių dalių. Didelė jos dalis bus nesuderinama su kitomis jūsų naudojamomis sistemomis. Jei pateiksite konkrečius prašymus, pasakysime, kad nebūtumėte pernelyg reiklūs. Jei skųsitės, sakysime, kad su jumis sudėtinga. Jei mūšio metu įranga nusidėvės, mes burbėsime, kad nesate tinkamai apmokyti. Jei iššaudysite daug šovinių į rusus, sakysime, kad dėl būsimo trūkumo kalti jūs.

Mūsų ekonomikos kartu sudėjus yra trisdešimt kartų didesnės už Rusijos. Tačiau mes neliesime prakaito, kad padėtume jums laimėti. Griežtai laikysimės taikos meto taisyklių – nuo amunicijos gamybos iki logistikos. Taip pat įvesime Rusijai lengvai apeinamas sankcijas, dėl kurių nusiris keletas garsių galvų, bet kurios niekam rimtai nepakenks (žinoma, išskyrus jus, kaip Kremliaus karo mašinos auką).

Pirmenybę teiksime savo vidaus darbotvarkei, o ne jūsų saugumui. Jungtinėse Valstijose respublikonai Kongrese labiau rūpinsis, kaip pelnyti taškų prieš Joe Bideno administraciją, o ne kaip nubalsuoti už jums reikalingus pinigus ir ginklus. Vokietija, pažadėjusi daug ką keičiančią naują saugumo ir gynybos politikos epochą „Zeitenwende“, iš tiesų ją įvykdys, tačiau iš neigiamos pusės: sukels fiskalinę ir politinę krizę, dėl kurios Europos ekonomikos milžinė taps paralyžiuota ir nereikšminga. Trumpai tariant, mes padarysime viską, kad jums padėtume, jei tik tai nekainuos rimtų politinių, ekonominių ar psichologinių išlaidų.

Aršiai taikysime jums dvejopus standartus. Bet kokie trūkumai, susiję su korupcija, žiniasklaidos laisve ar institucinėmis silpnosiomis vietomis, sulauks pastabų. Bet mūsų nekritikuokite, dėl nieko. Tai nedėkinga.

Be abejo, prisiimsime nuopelnus už jūsų pergales, bet jūsų pralaimėjimai – jūsų kaltė.

Linkime sėkmės ir praneškit, jei būsit Berlyne, Briuselyje, Londone ar Vašingtone. Bus smagu susimatyti.

Su geriausiais linkėjimais,

Vakarai

P. S. Priimkite nuoširdžiausią užuojautą dėl jūsų dabartinių ir būsimų netekčių. Nepamirštame jūsų ir meldžiamės už jus.

Edwardas Lucasas yra Europos politikos analizės centro (CEPA) viceprezidentas.

2023 12 12 12:21
Spausdinti