Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


Vidaus vartojimas – vis dar Lietuvos ekonomikos ramstis
Indrė Genytė-Pikčienė

Po atokvėpio pernai šalies ūkis šiuos metus pradeda su nauja energija. Išankstiniais Statistikos departamento duomenimis, 2017 m. pirmąjį ketvirtį bendrasis vidaus produktas Lietuvoje ūgtelėjo 4,1 proc.

Pagrindiniu ekonomikos plėtros šaltiniu išlieka tvarus namų ūkių vartojimo augimas. Šį kėlė keletas itin palankių aplinkybių: optimistiškos tendencijos darbo rinkoje, sparčiausiai nuo bumo laikų kylantis darbo užmokestis, gerėjanti šalies gyventojų finansinė sveikata ir santūri infliacija. Tai grindžia pirmaisiais mėnesiais sparčiai didėjusi mažmeninės prekybos apyvarta, palyginti su pirmuoju 2016 m. ketvirčiu, ji pasistiebė net 7,5 proc. Minėti vartojimą skatinę veiksniai ir palanki kredito aplinka neleido išsikvėpti ir būsto rinkai. Toliau vyko sparti gyvenamojo nekilnojamojo turto plėtra, naujus pokrizinius rekordus fiksavo būsto pardavimas. O negyvenamųjų pastatų ir inžinerinių statinių statyba tik pradeda įsibėgėti. Šis segmentas palyginti stipriai priklauso nuo ES struktūrinių fondų lėšų, tad kaip tik šiemet statybų atstovus pradeda pasiekti naujojo etapo pinigai. Energingiau pavasarį pasitiko ir pagrindinis Lietuvos eksportuotojas – apdirbamoji pramonė. Pirmąjį ketvirtį šios ekonominės veiklos pardavimo plėtra (be rafinuotų naftos produktų gamybos) siekė net 10,6 proc. Tiesa, mūsų eksportuotojams skverbtis į išorės rinkas vis dar sekasi sunkiai. Lietuviškos kilmės prekių eksporto rodikliai kol kas nedžiugina: sėkmingą sausį sekė itin vangus vasaris. Gali būti, kad tai – nauja norma Lietuvai. Sparčiai augant darbo sąnaudoms, mūsų prekių asortimentas, kuriame vyrauja žemos ir vidutiniškai žemos pridėtinės vertės pramonės produkcija, tampa vis mažiau konkurencingas tarptautinėje arenoje.Tad būsime priversti arba radikaliau keisti eksportuojamų prekių pasiūlą, arba taikstytis su mažesniu pardavimu ir pralaimėti konkurencinę kovą „pigesniems“ gamintojams. Džiugina tai, kad išorės prekyboje vis ryškesnis vaidmuo tenka paslaugų eksportui. Po solidaus dviženklio augimo pernai šių metų pirmaisiais mėnesiais paslaugų eksportas taip pat išliko dinamiškas. Labai tikimės šio segmento tvarios plėtros ateityje, nes Lietuva Baltijos šalyse eksportuoja mažiausiai paslaugų. Aukštesnės pridėtinės vertės paslaugų eksporto vystymasis – tinkamas būdas keisti šalies struktūrinį veidą ir mažinti priklausomybę nuo žemos pridėtinės vertės gamybos. Šio proveržio dar teks palaukti. Lietuvos paslaugų eksporte vyrauja transporto paslaugos. Jų svoris paslaugų eksporte siekia 57 proc. Tenka pripažinti, kad šių paslaugų teikėjų aukso amžius jau praeityje. Užsivėrus Rusijos rinkai Lietuva prarado patrauklų transporto tarp Rytų ir Vakarų koridoriaus vaidmenį. O aukštesnę pridėtinę vertę kuriančios IT, telekomunikacijų, finansinės ir verslo paslaugos tesudaro tik 15 proc. viso paslaugų eksporto.
Aukštesnės pridėtinės vertės paslaugų eksporto vystymasis – tinkamas būdas keisti šalies struktūrinį veidą ir mažinti priklausomybę nuo žemos pridėtinės vertės gamybos.
Pridėtinę vertę, tikėtina, augino ir besitęsiantis įmonių atsinaujinimo procesas. Tokią verslo elgseną lemia poreikis didinti veiklos efektyvumą ir mažinti gamybos imlumą darbo jėgai. To priežastys – tinkamų darbuotojų trūkumas ir sparčiai kylančios darbo sąnaudos. Šios aplinkybės neišvengiamos ir šiemet, tai vers įmones ir toliau didinti išlaidas gamybos priemonėms ir modernizuoti veiklą. Vertindami Lietuvos ūkio trumpojo laikotarpio perspektyvas, liekame ištikimi savo pernykštei 3,2 proc. BVP plėtros prognozei. Lietuvos ekonomika vis dar labai tvirtai remiasi vidaus vartojimo koja, tikėkimės, šiemet drąsiau atsispirs ir į eksportu mintančias veiklas. Be to, šiemet ūkio plėtrą jau turėtų palaikyti investicijos, nes šiems metams numatyta reikšminga ES struktūrinių fondų parama. Indrė Genytė-Pikčienė yra DNB Rinkų tarnybos Ekonominių tyrimų departamento vyriausioji analitikė
2017 04 30 11:41
Spausdinti