Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


PASKUTINĖ SKILTIS
93 minutės nuotaikingo ir išsamaus pasakojimo apie mėnesines
Agnė Žemaitytė
Asmeninis archyvas
L. L. Plioplytė.

Praėjus 10 metų nuo Linos Lyte Plioplytės režisūrinio debiuto „Amžinai stilingos“ apie įkvepiančias Niujorko stileivas JAV gyvenanti ir kurianti režisierė sugrįžo su nauju filmu, nuotaikingai ir išsamiai pasakojančiu apie įprastą, bet vis dar mitais apipintą gyvenimo dalį – menstruacijas. Edukaciniame filme „Mėnesinės“ savo patirtimis ir žiniomis atvirai dalijasi medikės, sportininkės, kino žvaigždės, žurnalistės, aktyvistės, tiesiog moterys ir ne tik jos. Agnei Žemaitytei režisierė papasakojo ir apie naują savo projektą, kurį žada skirti vyrams.

„Norėjome, kad universalių istorijų iš savo patirties papasakotų moterys, kurias visi pažįsta, – sakė L. L. Plioplytė. – Nes tai filmas apie mėnesines – pusei žmonijos vykstantį reiškinį. Bandėme prisikalbinti daugybę moterų: Lady Gagą, Beyoncé, Janelle Monáe, Jane Fondą... Ieškojome kiekvienos, kuri buvo kalbėjusi apie menstruacijas arba menopauzę. O prieš šešerius metus tai buvo labai reta. Menopauzė buvo paskutinis ledynmetis, kuris dar laikėsi, nors šiandien ledai jau pajudėjo – apie menopauzės patirtis pasisakė Oprah Winfrey, Michelle Obama, Halle Berry. Tai ypač svarbu, nes menopauzė reiškia du tabu viename – ir seksizmą, ir antisenėjimą. Ypač tai aktualu Holivude, kur aktoriai „nesensta“.

Beveik baigėme montuoti filmą, tačiau nė viena garsenybė mums taip ir neatsakė. Nors buvau išbandžiusi visus įmanomus kelius: per senas pažintis, gimines, šunų vedžiotojus, socialinius tinklus, agentai neatrašydavo apskritai. Ir vieną dieną pamačiau, kad pažįstama žurnalistė apie menopauzę žurnale „Vogue“ pakalbino Naomi Watts. Ji suvedė su N. Watts viešųjų ryšių atstovais, ir netrukus jau filmavome aktorės namuose.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2024 06 23 06:45
Spausdinti