Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


PASAULIS 2024
Arabiški ritmai: Artimųjų Rytų muzikos sektorius turi milžinišką potencialą
Ann Hanna
Shutterstock
Nežinia ko klausosi, bet patinka...

Iš Kairo kavinių visada liejasi muzika. Bet dabar vingiuojančias tradicinių dainų melodijas keičia tokių muzikantų kaip hiphopo atlikėjas iš Egipto Wegz, kuriam 25-eri, repavimas. Jo muzika populiari visame regione. 2022 m. jo daina „El Bakht“ („Sėkmė“) internete leista 45 mln. kartų; žymiausioje internetinėje arabų muzikos platformoje „Anghami“ daugiau dar nėra buvę. 2023 m. jis tapo pirmuoju arabų atlikėju, paskelbusiu pasaulinį turą, kurį organizuoja amerikiečių koncertų rengėja „Live Nation“.

Tokiu augimu džiaugiasi ne tik Wegz. 2022 m. pajamos iš muzikos įrašų Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje, pasak sektoriaus organizacijos IFPI, padidėjo 24 proc. 2021 m. tai buvo sparčiausiai pasaulyje auganti rinka.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

Tendencijos variklis – hiphopas. Pasak muzikos platformos „Spotify“, nuo 2020-ųjų sausio iki 2023-iųjų rugpjūčio hiphopo klausymasis Egipte išaugo 479 proc., o Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE) – 143 proc. Populiarėja ir kiti žanrai, pavyzdžiui, khaliji popmuzika iš Persijos įlankos.

2024 01 18 18:00
Spausdinti