Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


Atgimimas ŠMC
Laura Čiginskaitė
XIII Baltijos trienalė. Anna Hulačova nuotr.

Šiuolaikiniame meno centre (ŠMC) vykstanti XIII Baltijos trienalė „Išsižadėk šmėklų“ lankytojus pasitiko pasikeitusi. Kuo ji kitokia nei ankstesnės parodos, Laurai Čiginskaitei pasakojo viena iš trienalės kuratorių Neringa Bumblienė.

– Šių metų Baltijos trienalė skirta žmogaus tapatybės paieškoms. Kodėl pasirinkta tokia tema?

– Pirmą kartą istorijoje trienalę organizuoja trys Baltijos šalys. Idėją įkvėpė tai, kad šiemet švenčiame Lietuvos, Latvijos ir Estijos valstybių atkūrimo šimtmetį. Nors manau, kad parodos meno vadovas Vincentas Honoré rinkdamas temą daugiausia galvojo apie laiką, kuriame gyvename, o ne apie Lietuvą, Latviją ar Estiją, bet tikriausiai šimtmetis irgi turėjo įtakos. Valstybę atkūrėme po Pirmojo pasaulinio karo, nusinešusio labai daug aukų. Šiandien vėl kyla ultranacionalizmo banga, JAV vadovauja Donaldas Trumpas – gyvename keistais laikais.

Švęsdami šimtmetį galvojame ne vien apie nepriklausomybę, bet ir apie priklausomybę, apie tai, ką šiandien reiškia būti lietuviu, moterimi ar vyru, galiausiai ‒ žmogumi. Kaip mes šiandien, gamtos ar technologijų fone, vertiname žmogų? „Išsižadėk šmėklų“ – tai biblinis terminas, kurio pirminė reikšmė – išleisti dvasią ir mirti, bet trienalėje mes daugiau kalbame apie senų vaiduoklių paleidimą, nusistovėjusių normų išsižadėjimą ir šviežią atgimimą, paiešką, bandymą galvoti, kas vyksta dabar, paleidus visa, kas mus prie ko nors rišo.

2018 06 06 14:46
Spausdinti