Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


SKAITYTOJŲ KLUBAS
Detektyvinės ekskursijos po Vilnių
IQ Life
Asmeninio archyvo nuotr.
Gide dirbanti G. Viliūnė gyvose ekskursijose parodo romanuose aprašytas vietas.

Gina Viliūnė tęsia ambicingą tikslą iki 2023-iųjų, kai Vilnius minės 700-ąjį gimtadienį, skaitytojams padovanoti istorinių detektyvų apie senąjį Vilnių trilogiją. 2020 m. pabaigoje pasirodė knyga „Žmogžudystė batsiuvio dirbtuvėje“, o ką tik išleistas antrasis detektyvas „Spąstai pirklio žudikui“, taip pat nukeliantis į XVI a. Vilnių.

Kaip sumanėte 700-ojo Vilniaus gimtadienio proga miestui ir skaitytojams dovanoti istorinių detektyvų trilogiją?

Iš tiesų, visos mano knygos yra apie Vilnių. Didysis kunigaikštis Gediminas savo 1323 m. rašytame laiške, kurio datą ir minėsime kaip didžiąją sukaktį, kviečia atvykti ne tik riterius, bet ir prekiautojus, įvairių amatų atstovus, gyventi ir dirbti Lietuvoje. Būtent apie amatininkus, pirklius ir kitus paprastus miestiečius pasakoju istorinių detektyvų trilogijoje. Juk visi žino Radvilas, Sapiegas – turtingus ir galingus. Bet Vilnių kūrė ne tik jie. Savo kantriu darbu miesto gyvavimą užtikrino eiliniai žmonės, kurių vardai pradingo laike.

Istorinių detektyvų trilogijoje noriu papasakoti apie XVI a. Vilniaus kasdienybę, amatininkų, pirklių gyvenimą, magistrato veiklą, miesto teismų sistemą ir garsųjį Vilniaus vaitą Augustiną Rotundą, mano manymu, nepelnytai primirštą.

2022 01 23 06:45
Spausdinti