Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


MUZIEJAI
Didieji meno centrai pamažu ima atverti duris
IQ Life
Pixabay

Luvras, Metropolitenas, Nacionalinė Londono galerija – visi šie muziejai jau netrukus vėl ims laukti lankytojų. Tačiau po karantino meno įstaigose bus priimami kur kas mažesni žmonių srautai nei anksčiau, be to, kiekvienas apsilankęs privalės dėvėti kaukę.

Po 111 dienų trukusios pertraukos liepos 8-ąją duris vėl atvers Nacionalinė galerija Londone. Jos lankytojai privalės iš anksto rezervuoti būsimo vizito laiką, be to, galerija pranešė sutrumpinanti darbo laiką ir kasdien veiksianti tik iki 16 valandos (išskyrus penktadienius, kai darbo laikas pratęstas iki 21 val.). Lankytojų srautus ketinama riboti, tačiau kol kas galerija neatskleidžia, kiek žmonių per dieną galės pamatyti jos parodas. Pernai liepą ir rugpjūtį šią meno erdvę per dieną aplankydavo apie 19 tūkstančių žmonių.

Nors Nacionalinė galerija Londone, kaip ir visas meno pasaulis, dėl karantino patyrė milžiniškų nuostolių, vis dėlto jos atstovai teigė neketinantys apmokestinti lankytojų bilieto. Iki šiol įėjimas į Nacionalinę galeriją būdavo nemokamas (išskyrus specialiąsias trumpalaikes parodas). Galerijos vadovas Gabriele Finaldi pabrėžė, kad „nemokamas įėjimas mums yra fundamentaliai svarbus“, todėl keisti šios tvarkos neketinama.

Jau liepos 6-ąją lankytojų pradės laukti ir Luvras – lankomiausias pasaulio muziejus. Jo darbo valandomis bus vėl galima aplankyti ir Tiuilri sodą, tačiau šiame nebus leidžiama būriuotis didesnėms nei 10 žmonių grupėms. Į Luvrą taip pat bus įleidžiami tik iš anksto bilietą įsigiję ir vizito laiką rezervavę žmonės.

Kiek vėliau – rugpjūčio pabaigoje – prie įprasto ritmo ketina grįžti ir Niujorko Metropoliteno meno muziejus. Nors šiame megapolyje pirmuosius muziejus žadama atidaryti jau liepos 20-ąją, Metropoliteno atstovai nusprendė luktelėti ilgiau, nenorėdami rizikuoti nei lankytojų, nei darbuotojų sveikata.  Be to, rugpjūčio 29-ąją vėl pradėsiantis veikti muziejus skaičiuos net 5  pertraukos mėnesius,  todėl po tokios ilgos pauzės darbuotojams prireiks kiek daugiau laiko grįžti į vėžes ir pasiruošti jo atidarymui.

Vis dėlto anaiptol ne visos JAV meno institucijos spinduliuoja optimizmu ar artimais planais vėl atnaujinti veiklą. Čikagos meno institutas balandį atsisveikino su 25 savo darbuotojais, o ką tik pranešė vėl turintis atleisti savo specialistų, šįsyk – net 51 darbuotoją. Filadelfijos meno muziejus pranešė atleidžiantis apie 100 žmonių. Apie atleidimus bei mažinamus atlyginimus paskelbė ir meno institucijos Mineapolyje.

Tuo metu Niujorko Brodvėjus nutarė šiemet teatrus palikti uždarytus. Tokį sprendimą lėmė baimės dėl galimos naujos pandemijos bangos, taip pat vis dar didelis sergančiųjų ir mirštančiųjų skaičius Niujorke. Teatrų atstovai išplatintame pranešime vylėsi, kad iki metų pabaigos mokslininkams pavyks sukurti vakciną nuo koronaviruso, ir kitų metų pradžioje jau bus galima galvoti apie sugrįžimą į teatrus. Paskutinieji spektakliai Niujorko Brodvėjuje buvo parodyti kovo 12 d. 

2020 07 01 10:04
Spausdinti