Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


TV SERIALAI
Gyvenimas pagal scenarijų
Viktorija Samarinaitė
Valentinos Iaccarino nuotr.

Prieš dešimtmetį dėl pramogos drauge pradėję rašyti mokslinės fantastikos filmo scenarijų, šiandien Domantė Urmonaitė ir Martynas Mendelis – scenaristai visu etatu, sudominę užsienio bei Lietuvos kino kūrėjus. Jų pasakojimo klausėsi Viktorija Samarinaitė.

Juodraščiai virtuvėje ir pažintis Milane

D. Urmonaitė: „Kai studijavau režisūros magistrantūrą, su Martynu nuomojomės butą Pamėnkalnio gatvėje Vilniuje. Virtuvėje kabėjo lenta, kurioje žymėjomės kartu pradėto kurti filmo „Tabletė“ svarbiausias idėjas. Net scenarijaus rašymo tada ėmėmės visiškai iš kito galo. Pirma sugalvojome istorijos veikimo schemą, siužeto lūžio tašką ir juos apauginome scenarijui būtinomis detalėmis. Nebuvo taip, kad kankinomės sėdėdami toje virtuvėje. Iš pradžių scenarijaus rašymas drauge tebuvo savotiškas laisvalaikio praleidimo būdas: kartais prisėsdavome, ką nors pagalvodavome, ką nors užsirašydavome, padiskutuodavome.

Tuo metu daugiau bandėme, žaidėme ir žiūrėjome, kas iš to išeis. Kai pradėjome rašyti pirmąjį scenarijų, jutau stiprų Martyno susidomėjimą, nors jo profesinė sritis siejasi su matematika ir informatika. Mes ne tik kūrėme scenarijų: visos jo atostogos buvo skirtos kartu vykti į užsienio kino rinkos muges, susipažinti su jos subtilybėmis, joje dirbančiais žmonėmis ir pristatyti idėją profesionaliems galimiems partneriams. Pirmasis mūsų bendras darbas sulaukė susidomėjimo: dalyvavome kino rinkos renginiuose Kanadoje, Estijoje ir net tarptautinėse Sandanso dirbtuvėse Italijoje.

2022 01 01 06:45
Spausdinti