Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


LITERATŪRA
H. Morris – vilties istorijų pasakotoja
Agnė Žemaitytė
Asmeninis archyvas
H. Morris Lietuvoje domėjosi Vilniaus geto istorija.

Prieš atvykdama į Lietuvą rašytoja Heather Morris ieškojo mūsų šalies ir Naujosios Zelandijos, kur gimė ir praleido vaikystę, sąsajų. Rado. „Lietuva – antroji pasaulyje suteikė rinkimų teisę moterims, – džiūgavo rašytoja. – Naujoji Zelandija buvo pirmoji!“ Agnei Žemaitytei viešnia papasakojo ne vien apie progresyvius gimtosios šalies pokyčius – dar visai neseniai zelandietės apgailestaudavo pagimdžiusios dukrą, nes mergaičių čia laukdavo neįtikėtinai sunkus gyvenimas. Lietuvoje jau išleisti H. Morris romanai „Aušvico tatuiruotojas“, „Cilkos kelias“, ką tik pasirodė ir pirmoji rašytojos negrožinė knyga „Vilties istorijos“, kuri yra savotiška naujausio jos romano „Trys seserys“, kuris 2023-iaisiais bus pristatytas ir lietuvių kalba, įžanga.

Pastaraisiais metais Holokausto tema išpopuliarėjo literatūroje, kine, taip pat kitose srityse. Kaip manote, kodėl menininkus vis dar jaudina ši skaudi tema?

– Holokaustas visada buvo istorikų tyrinėjimo akiratyje. Tačiau, kai su leidėjais atsigręžiame atgal, grožinės literatūros knygų šia tema po Antrojo pasaulinio karo nebuvo daug. Turiu galvoje ne atsiminimus ar biografijas, kurių pasirodo nuolat. Mokslininkai Holokaustą tyrinėja apibendrintai, žmonėms sunku susitapatinti, jei jie negali įsivaizduoti konkrečių istorijų. Tik praėjusio amžiaus pabaigoje ir šio amžiaus pradžioje buvo sukurti pirmieji reikšmingi filmai apie Holokaustą: „Šindlerio sąrašas“, „Klastotojai“, „Pianistas“. Dabar ratas apsisuko ir Holokausto tema sugrįžo. Šįkart ir į literatūrą. Tačiau jaučiu, kad susidomėjimas slūgsta, ir, manau, kurį laiką rašytojai šios temos vengs.

Visi jūsų romanai remiasi tikromis istorijomis. Prieš rašydama turite nuveikti milžinišką darbą – susitikti su įvairiais žmonėmis, rasti ir išstudijuoti krūvas dokumentų. Ar tai būtina įdomaus romano sąlyga? O gal svarbiau laki rašytojo fantazija?

2022 12 24 11:00
Spausdinti