Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


PREMJERA
J. Gedmintaitė: „Jei nėra žiūrovo – tai ir mes nebereikalingi“
Viktorija Vitkauskaitė
Martynas Aleksa

Vėlyvą pavasarį Vilniuje planuotą operos „Ana Bolena“ premjerą dėl pandemijos teko perkelti keliems mėnesiams. Sopranas Joana Gedmintaitė pasakojo Viktorijai Vitkauskaitei, kokios emocijos ją lydi ruošiantis šiam vienam didžiausių darbų scenoje.

Gaetano Donizetti sukurtos operos premjera Milane įvyko prieš 190 metų. Kompozitoriui šis kūrinys, pasakojantis apie istorinę asmenybę, buvo itin sėkmingas: sakoma, kad amžininkai būtent po šios premjeros ėmė jo vardą rašyti šalia kitų ryškiausių italų operos žvaigždžių. „Ana Bolena“ iš didžiųjų teatrų repertuarų neišnyksta ir mūsų laikais. Pavyzdžiui, Niujorko „Metropolitan“ teatras į savo repertuarą ją įtraukė 2011 m., pagrindinį vaidmenį patikėjęs vienam garsiausių mūsų laikų sopranų Anai Netrebko. Tačiau Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT) rugsėjį įvyksiantys premjeriniai spektakliai bus pirmas kartas, kai šis kūrinys pasirodys lietuviškoje scenoje.

„Tai išties labai nelengva opera, viena sudėtingiausių iš parašytų G. Donizetti. Ji reikalauja tikro virtuoziškumo, gražaus bel cantinio dainavimo, – apie galimas priežastis, kodėl tik dabar šis kūrinys statomas Lietuvoje, svarstė Aną Boleną scenoje įkūnysianti J. Gedmintaitė. – Sakoma, kad sopranui tai yra apskritai turbūt pati sudėtingiausia opera. Labai mažai tokių veiksmo momentų, kuriuose nedalyvauji – beveik visą spektaklio laiką esi scenoje. Be to, ir diapazonas labai platus: nuo didžiausio dramatizmo iki scenų, kur balsas turi vos vos pleventi.“

Iššūkių kelia ne tik vokalinė vaidmens dalis, bet ir pats emocijomis kunkuliuojantis personažas. Juolab kad tai – ne vaizduotės kūrinys, o reali tragiško likimo asmenybė, atverčianti Anglijos istorijos ir Tiudorų dinastijos puslapius. 1533 m. ištekėjusi už karaliaus Henriko VIII Ana Bolena tapo Anglijos karaliene, deja, tik trejiems metams. Ji buvo vienintelė moteris, kuriai suteiktas markizės titulas, taip pat reikšminga figūra Anglijos reformacijos istorijoje. Tačiau tapusi karaliene nepagimdė taip laukto sūnaus, be to, įsivėlė į intrigų, keršto, išdavystės sūkurį ir buvo nukirsdinta. Tuo metu, kai savo sutuoktinio sprendimu neteko gyvybės, jos vienturtei dukrai, vėliau tapusiai Anglijos karaliene Elžbieta I, buvo vos treji metai.

2020 08 18 08:22
Spausdinti