Meniu
Prenumerata

antradienis, spalio 22 d.


PREMJERA
Jaunimo teatras į „Užburtą kalną“ įkopė Zalcburge
Agnė Žemaitytė
Dmitrijus Matvejevas
M. Dirginčius.

Prestižinis Zalcburgo festivalis (Austrija) šiais metais buvo ypač dosnus Lietuvos scenos menui. Festivalio lankytojai klausė operos primadonų Asmik Grigorian, Violetos Urmanos ir Aušrinės Stundytės, Mirgos Gražinytės-Tylos diriguojamo orkestro. Reikšmingu festivalio programos akcentu tapo vienu iškiliausių Europos teatro režisierių laikomo Krystiano Lupos kartu su Valstybiniu jaunimo teatru sukurtas spektaklis „Užburtas kalnas“ pagal to paties pavadinimo Thomo Manno romaną. Kaip sekėsi ruoštis premjerai, Agnei Žemaitytei pasakojo Joachimo Cimseno vaidmenį spektaklyje kūręs aktorius Matas Dirginčius.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

Kuo prieš 100 metų sukurtas Užburtas kalnas jums atrodo aktualus šiandien?

– Romano veiksmas vyksta nuo 1907 iki 1914 m. Iš to meto politinio, socialinio kontekstų, iš sklandančių idėjų Th. Mannas tarsi bando apčiuopti, kas atvedė iki Pirmojo pasaulinio karo slenksčio. Skaitant net ima šiurpas, kaip galima matyti visuomenėje egzistuojančias nuotaikas, kurias galima atpažinti ir šiandien. Nuo pandemijos pradžios keičiasi vienų į kitus požiūris, didėja poliarizacija ne tik Europoje, bet ir Amerikoje, Artimuosiuose Rytuose. Tokie didžiuliai visuomeniniai kontekstai, apčiuopti „Užburtame kalne“, galėtų būti aktualūs ir įdomūs šiuolaikiniam žmogui.

2024 09 15 06:45
Spausdinti