Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


MUZIEJAI
Jums skiriamas pusvalandis: kaip nuo šiol lankysime Europos muziejus
IQ Life
Pixabay

Europos šalims pamažu imant švelninti karantino apribojimus, vienas po kito apie vėl atveriamas duris praneša ir muziejai bei galerijos. Tačiau pandemijos pasekmės keičia ne tik šių kultūros įstaigų planus, bet ir lankymosi jose tvarką.

Gegužės viduryje po daugiau nei du mėnesius trukusios pertraukos lankytojų vėl lauks Uficių galerija Florencijoje – vienas seniausių ir garsiausių meno muziejų pasaulyje. Jo direktorius Eike Schmidtas žiniasklaidai teigė, jog darbuotojai ketina imtis visų būtinų priemonių, kad muziejaus erdvėse išvengtų galimų spūsčių. Įprastai vienu metu Uficių galerijoje galėdavo lankytis apie 900 žmonių, tačiau manoma, kad po karantino maksimalus lankytojų skaičius galės siekti ne daugiau kaip 450.

E. Schmidtas taip pat teigė, jog dėl karantino muziejus neteko apie 10 mln. eurų pajamų. Tai neišvengiamai pakoreguos kai kuriuos Uficių galerijos planus ir atidės dalį ketintų surengti parodų. Beje, karantino metu Uficių galerija susikūrė paskyrą „TikTok“ – tarp jaunimo ypač populiariame socialiniame tinkle. Tikimasi, kad šis žingsnis leis į galerijos erdves pritraukti daugiau jaunosios auditorijos.

Nuo gegužės vidurio bus atidaryta ir Paryžiuje esanti šiuolaikinio meno galerija „Perrotin“, specialiai šiai progai surengtoje parodoje pristatysianti kūrinius iš 26 Prancūzijos galerijų. „Mūsų durys visą laiką bus atidarytos tam, kad lankytojams nereikėtų liesti rankenų, stalviršiai bus padengti organiniu stiklu. Įeinantieji privalės dėvėti kaukes, o parodos atidarymo renginių apskritai atsisakysime“, - apie taikomas saugumo priemones kalbėjo galerijos atstovai. Tuo metu Paryžiuje esantis populiariausias pasaulyje muziejus Luvras apie planus vėl įsileisti lankytojus vis dar nieko nepraneša.

Berlyne esanti „Sprüth Magers“ galerija jau nuo gegužės 1-osios grįžo prie įprasto darbo ritmo. Tačiau norintiems į ją patekti laiką vizitui būtina iš anksto rezervuoti internetu. Be to, lankytojai galerijoje gali užtrukti ne ilgiau kaip 30 minučių.

Nuo gegužės 11 d. pagrindiniai muziejai atsidarys ir Šveicarijoje. Po gegužės 12-osios taip pat planuojama atidaryti Latvijos nacionalinio muziejaus filialus. 

2020 05 04 11:13
Spausdinti