Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Karališkieji šparagai
Rasa Pangonytė

Jeigu manote, kad lietuviai pakankamai vertina taip mėgstamas bulves, klystate. Jų garbei mes nerengiame festivalių, neorganizuojame bėgimų ir nekuriame muziejų. O štai šparagai, dar vadinami smidrais, gali tuo pasigirti. JAV, Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje vyksta grandiozinės jų garbei skirtos šventės su įvairiausiomis atrakcijomis ir, žinoma, naujojo derliaus skanavimu.

Iš viso skaičiuojama apie 300 šparagų rūšių, o jų spalva priklauso nuo auginimo būdo. Anglijoje ir Amerikoje mėgstami žalieji, Prancūzijoje populiarūs violetiniai, o Ispanijoje, Šveicarijoje ir Vokietijoje vyrauja švelnesnio skonio baltieji šparagai.

Būtent vokiečius galima vadinti smidrų valgymo lyderiais. Apskaičiuota, kad per sezoną vienas vokietis sukerta apie 1,5 kg šių daržovių. Nenuostabu, kad toje šalyje atidarytas ir šparagų muziejus.

Šparagai auga daugelyje žemynų, tačiau amerikiečiams tai tiesiog sveika daržovė, o europiečiams ji dar ir karališka. Ne dėl karūną primenančios stiebo viršūnėlės ir maistinių savybių. XVI a. Europoje jais galėjo mėgautis tik karaliai. Pasakojama, jog karalius Liudvikas XIV – Karalius Saulė – taip mėgo smidrus, kad apskritus metus juos augino specialiame šiltnamyje Versalio soduose.

2015 06 19 13:47
Spausdinti